Γιώργος Λαμπράκης: Αντιδράσεις για το «παζάρι της παραβατικότητας»

γιώργος-λαμπράκης-αντιδράσεις-για-το-706441

Σα να μην έφτανε στην εμπορική αγορά του Βόλου η αναστάτωση των βουλευτικών εκλογών, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των εμπόρων αναφορικά με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής να επαναφέρει το θεσμό της εμποροπανήγυρης, που καταργήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή μετά τα τραγελαφικά γεγονότα του Αυγούστου του 2012 στο χώρο λειτουργίας του παζαριού, δίπλα από το ΚΤΕΟ της πρώην Νομαρχίας. Τότε δηλαδή που το κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ δέχθηκε απειλές επειδή επεχείρησε να κάνει έλεγχους σε μια εστία παρανομίας και παραεμπορίου. Τότε που οι μισές σχεδόν παράγκες, στις οποίες δεν υπήρχε ταμειακή μηχανή ούτε για δείγμα, έκλεισαν όταν «έπεσε σύρμα» για τον επικείμενο έλεγχο. Μετά από όλον αυτό τον τραγέλαφο η δημοτική αρχή του Πάνου Σκοτινιώτη αποφάσισε να καταργήσει το θεσμό του παζαριού, που με εξαίρεση κάποια έσοδα για τα δημοτικά ταμεία δεν επέφερε τίποτα απολύτως στην τοπική οικονομία. Οι καταγγελίες για επιτήδειους από περιοχές εκτός Μαγνησίας που ήλεγχαν το θεσμό και εξέδιδαν εικονικές άδειες, σε συνδυασμό με τη δεδομένη απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, οδήγησαν στην απόφαση να πάψει να υφίσταται η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη, τουλάχιστον με τη μορφή που όλοι γνωρίσαμε κάποτε. Αυτό το καθεστώς θέλει να επαναφέρει η νέα δημοτική αρχή; Την παράνομη λειτουργία υπαίθριων καταστημάτων, χωρίς να τηρείται η νομιμότητα και δίχως να εφαρμόζονται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού;

Τη στιγμή που η τοπική αγορά στενάζει από τα προβλήματα, ενώ οι επαγγελματίες της δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης, καταβάλλοντας ταυτόχρονα υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στην πολιτεία όσο και στον δήμο, προκύπτει ένα ζήτημα που θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση και θα θέσει σε αντίπαλα στρατόπεδα την αγορά και τον κορυφαίο θεσμό της πόλης. Ολα αυτά βέβαια χωρίς να έχουμε προς το παρόν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη δημοτική αρχή για το πώς σκέφτεται την αναβίωση του παζαριού. Υπό ποιες προϋποθέσεις δηλαδή θα ξαναστηθούν οι πάγκοι και θα λειτουργήσει η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη χωρίς να παραβιάζεται η νομιμότητα και δίχως να πλήττονται οι τοπικοί επαγγελματίες. Οι θέσεις των εμπόρων είναι ξεκάθαρες και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν από τη στιγμή που ο δήμος σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το παζάρι υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Εκτός και αν διασφαλιστεί ότι όσοι θα μετέχουν θα διαθέτουν φορολογική ενημερότητα και θα τηρήσουν ό,τι λέει ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί ο συγκεκριμένος θεσμός έχει ταυτιστεί με την παρανομία και την φοροαποφυγή. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών που παρέπεμπαν σε τακτικές κυκλωμάτων της νύχτας.

Ολα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από τη δημοτική αρχή που οφείλει να διασφαλίσει ένα υγιές πλαίσιο λειτουργίας προτού επαναφέρει ένα θεσμό, ο οποίος παραπέμπει στην Τουρκοκρατία. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί έμποροι περιμένουν ουσιαστικές κινήσεις για να τονωθεί η αγορά και να αρχίσουν σιγά – σιγά να ξαναστέκονται στα πόδια τους. Αυτό το πλαίσιο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και ασφαλώς με το δήμο Βόλου, που έδειξε προσφάτως ότι έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και να καταρτίσει ένα σοβαρό σχέδιο στήριξης της αγοράς, χωρίς όμως προτάσεις οι οποίες παραπέμπουν σε ένα παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου