Γιώργος Λαμπράκης: Χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό, χωρίς πετρέλαιο

γιώργος-λαμπράκης-χωρίς-γιατρούς-χωρ-748671

Πολύ κοντά στην απόλυτη απαξίωση βρίσκεται πλέον το ΙΚΑ Βόλου όπου σαν μην έφταναν τα λειτουργικά προβλήματα και τα επεισόδια μεταξύ υπάλληλων, έρχεται τώρα να προστεθεί και αστοχία, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων δυστοκιών, στην προμήθεια πετρελαίου. Γιατροί, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι κυκλοφορούν στο κτίριο της οδού Παπαδιαμάντη με μπουφάν και κασκόλ σαν να βρίσκονται στη Σιβηρία. Εξω η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ μέσα το θερμόμετρο βρίσκεται σε λίγο πιο υψηλά επίπεδα. Η συνύπαρξη τριών υπηρεσιών (του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ), στον ίδιο χώρο μετά τις σαρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έκανε ακόμη πιο περίπλοκες τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων ακόμη και για τα πιο απλά λειτουργικά ζητήματα, όπως η προμήθεια πετρελαίου που τη μια φορά κόλλησε στον επίτροπο, ο οποίος δεν ενέκρινε τη σχετική δαπάνη και την άλλη οδηγήθηκε σε ναυάγιο ο απαιτούμενος διαγωνισμός λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους προμηθευτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και σε μια δημόσια υπηρεσία που υποτίθεται ότι κυρίαρχος σκοπός της είναι η προάσπιση των θεμάτων υγείας, οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από το κρύο. Σε ορισμένα γραφεία και ιατρεία ευτυχώς υπάρχουν θερμαντικά σώματα αλλά στο υπόλοιπο κτίριο η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, με τους ασφαλισμένους να ανησυχούν μήπως πάνε στο ΙΚΑ για να λύσουν κάποια διοικητική εκκρεμότητα ή για να εξεταστούν από γιατρό και στο τέλος επιστρέψουν στο σπίτι τους με κανένα βαρύ κρυολόγημα.

Σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους αυτή την εικόνα οι κατά καιρούς επικεφαλής του πολύπαθου υπουργείου Υγείας, όταν ανακοίνωναν ότι τίθεται σε εφαρμογή ένας κυβερνητικός σχεδιασμός που θα απαλλάξει από τις παθογένειες του αμαρτωλού παρελθόντος την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Δυστυχώς όσο περνά ο καιρός τόσο επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι απώτερος σκοπός της συγκυβέρνησης είναι η απόλυτη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για τους ιδιώτες. Διαφορετικά δεν εξηγείται η τραγική κατάσταση σε υπηρεσίες όπως η συγκεκριμένη που πρώτα αποψιλώθηκε από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στη συνέχεια αποδυναμώθηκε διοικητικά και στο τέλος απογυμνώθηκε ακόμη και από αυτονόητες διαδικασίες όπως η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης. Κατά τα αλλά οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές και ελπίζουν ότι σε περίπτωση που χρειαστούν γιατρό θα εξυπηρετηθούν προτού εγκαταλείψουν τα εγκόσμια!

Στο ΙΚΑ Βόλου αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο και συνάμα τραγικό τρόπο η πραγματική κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας. Οσο φιλότιμες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι και γιατροί, όση καλή διάθεση και υπομονή αν έχουν οι ασφαλισμένοι, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση ούτε στον ελάχιστο βαθμό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση για την ουσιαστική στήριξη ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που ελπίζουν ότι το ΙΚΑ, εν προκειμένω, θα γίνει κάποτε ένας δημόσιος φορέας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή τα υψηλόβαθμα στελέχη που ασκούν διοίκηση στον πολύπαθο δημόσιο τομέα, ετοιμάζονται για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ετσι θα διασφαλίσουν μια θέση στην επόμενη Βουλή, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μια θέση γενικού γραμματέα σε κάποιο υπουργείο ή κάποιον δημόσιο οργανισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου