Γιώργος Λαμπράκης: Αγιάτρευτες διοικητικές παθογένειες

γιώργος-λαμπράκης-αγιάτρευτες-διοικ-751466

Αγνοώντας τις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια από τέσσερις διαφορετικούς δικαστές του Βόλου, για το θέμα του συγκροτήματος πολυκατοικιών στο Μαλάκι, η τοπική Κτηματική υπηρεσία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, εξαντλώντας όχι μόνο κάθε ένδικο μέσο που έχει στη διάθεσή της αλλά ακόμη και τα όρια της λογικής. Ετσι λοιπόν όσοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν ενάντια στις διεκδικήσεις της Κτηματικής, που χαρακτήρισε αυθαίρετες τις ιδιοκτησίες τους θεωρώντας ότι στο επίμαχο σημείο υπήρχε κάποτε θάλασσα, βάσει χάραξης του αιγιαλού από το Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ δικαιώθηκαν πανηγυρικά από τη δικαιοσύνη δεν ξεμπέρδεψαν ούτε κατά διάνοια με την κτηματική. Η υπηρεσία αντί να αναγνωρίσει ότι η θάλασσα ανέκαθεν βρισκόταν κάτω από το τον παραλιακό δρόμο με μια απλή διοικητική πράξη, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μετά την κοινοποίηση των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να κάνουν εντός 90 ημερών νέα αγωγή για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους. Αυτό προϋποθέτει νέα ταλαιπωρία και επιπλέον δικαστικά έξοδα. Το χειρότερο είναι όμως ότι θα συνεχίσει να σέρνεται η υπόθεση στα δικαστήρια για μια ακόμη δεκαετία, τουλάχιστον.

Η κτηματική εξαντλώντας κάθε νομική δυνατότητα που της παρέχει η εχθρική προς τον πολίτη σχετική νομολογία, είναι διατιθεμένη να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα. Ακόμη δηλαδή και αν δικαιωθούν εκ νέου οι ιδιοκτήτες (που είναι και το πιο πιθανό βάσει των αρχικών δικαστικών αποφάσεων), θα ασκήσει έφεση και στη συνέχεια θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά των όποιων δικαστικών αποφάσεων προκύψουν και σε δεύτερο βαθμό. Στο μεταξύ, κάποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, κάποιοι άλλοι θα βαρεθούν να συνεχίζουν έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα και ορισμένοι άλλοι, για οικονομικούς λόγους θα εγκαταλείψουν επίσης την προσπάθεια. Ετσι όλο και κάποια διαμερίσματα θα μείνουν «απροστάτευτα» προκειμένου να πέσουν στα νύχια της υπηρεσίας.

Οσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη γλύτωσαν την καταβολή των προστίμων που επέβαλε η κτηματική στις ιδιοκτησίες τους, πρόστιμα που φτάνουν και τα 20.000 ευρώ, ανάλογα με το εμβαδό του κάθε διαμερίσματος. Οσο δηλαδή κοστίζει με τις σημερινές εμπορικές τιμές των ακινήτων ένα ολόκληρο σπίτι στο κέντρο του Βόλου. Απόλυτα ξεκομμένη από την εφιαλτική πραγματικότητα της μνημονιακής Ελλάδας, η κτηματική εξακολουθεί να εφαρμόζει πρακτικές εχθρικές προς τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, εκδηλώνει και «επεκτατικές» διαθέσεις, με την ιδιοποίηση δημοτικών εκτάσεων, όπως στην περίπτωση των 100 και πλέον στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αγχιάλου που πέρασαν στην κυριότητα της λόγω ολιγωρίας του δήμου Βόλου να διασφαλίσει την περιουσία του. Με αυτές τις νοοτροπίες θα πρέπει να συγκρουστεί η δημοτική αρχή για να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που αφορά άμεσα στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς οι επίμαχες εκτάσεις που πέρασαν στην κυριότητα της κτηματικής με μια απλή διοικητική πράξη, επρόκειτο να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες θα έφερναν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην ασθμαίνουσα τοπική οικονομία. Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που εμπλέκεται η κτηματική σε μια υπόθεση ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενός ακινήτου, αμφισβητώντας την κυριότητά του ή θεωρώντας το αυθαίρετο, αυτομάτως παγώνουν οι όποιες προσπάθειες για την αξιοποίησή του. Ετσι ο ιδιοκτήτης καταδικάζεται σε έναν πολυετή και κοστοβόρο δικαστικό αγώνα με αμφίβολη έκβαση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταλείπει τα εγκόσμια πριν καν προλάβει να δικαιωθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου