Γιώργος Λαμπράκης: Νέος κύκλος σκανδαλολογίας στη ΔΕΥΑΜΒ

γιώργος-λαμπράκης-νέος-κύκλος-σκανδα-755864

Επιστροφή για τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου στο νοσηρό κλίμα της περιόδου των καταγγελιών του πρώην αντιδημάρχου Γιάννη Στάμου για σωρεία παρατυπιών σε υποθέσεις προμηθειών και διαγωνισμών καθώς βέβαια και των αποκαλύψεων για την περίφημη υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, που εξακολουθεί να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ, αποτελούν στην ουσία οι χθεσινές καταγγελίες του νυν προέδρου της επιχείρησης και δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Με εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έχουν ξαναειπωθεί περί «συμμορίας που εκμεταλλεύεται πράγματα και καταστάσεις εντός της ΔΕΥΑΜΒ», ο δήμαρχος άνοιξε έναν ακόμη κύκλο σκανδαλολογίας σε μια δημοτική επιχείρηση που κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από ανάλογες καταστάσεις. Η ύπαρξη κυκλώματος που ελέγχει διαγωνισμούς και εμπλέκεται, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τίποτα απολύτως δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην πολύπαθη επιχείρηση ύδρευσης και το χειρότερο, ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι οι διοικήσεις της θα διαδέχονται ή μια την άλλη και κάθε φορά θα επαναλαμβάνονται καταγγελίες για νοσηρές καταστάσεις που διαιωνίζονται σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και κατ’ επέκταση των ίδιων των δημοτών.

Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είχε θίξει το θέμα των διαγωνισμών και της «περίεργης» στάσης τεχνικών εταιρειών σε ότι αφορά στις εκπτώσεις που έδιναν έτσι ώστε να κερδίσουν μια δημοπρασία. Τώρα προκύπτει ένα νέο στοιχείο που πρέπει να προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών καθώς καταγγέλλεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και υπηρεσιακά στελέχη που, κατά το δήμαρχο Βόλου, ελέγχουν τα πάντα σε ό,τι αφορά σε διαγωνισμούς και προμήθειες στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης. Λίαν συντόμως θα γίνουν οι σχετικές ενέργειες προς τη δικαιοσύνη μήπως και σπάσει το απόστημα. Παραμένουμε επιφυλακτικοί παρά τη διάθεση της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να ξεκαθαρίσει το τοπίο, επειδή έχουμε ξανακούσει για προσπάθειες να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην επιχείρηση. Ωστόσο κάθε τρεις και λίγο προκύπτουν νέα σκάνδαλα που κατά την ταπεινή μας άποψη μονοπωλούν το ενδιαφέρον τη στιγμή που ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα επιστρέψει δριμύτερος το επόμενο καλοκαίρι. Αντί να αφοσιωθεί η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ απερίσπαστη στην προσπάθεια της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης νερού, αναγκάζεται να κάνει τον ντετέκτιβ έτσι ώστε να εντοπιστούν οι υπόγειοι μηχανισμοί, οι οποίοι σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, λυμαίνονται τα ταμεία της. Μια δημοτική επιχείρηση με ιλιγγιώδη κύκλο εργασιών και εντυπωσιακά ετήσια έσοδα από τη διαχείριση του νερού παραμένει εγκλωβισμένη σε «σκοτεινές υποθέσεις» που την κρατούν δέσμια σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας.

Την ίδια στιγμή, πηγαίνουν πίσω όλες σχεδόν οι προσπάθειες για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου, στην οριστική επίλυση των προβλημάτων ορθολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού μιας περιοχής που γειτνιάζει με ένα βουνό με αστείρευτα πηγαία νερά. Η ταχεία διαλεύκανση των νομικών εκκρεμοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, φαντάζει αυτή τη στιγμή σαν τη μοναδική διέξοδο για την επιχείρηση που πρέπει κάποτε να της επιτραπεί να ασκήσει το ρόλο του κορυφαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων και όχι του διώκτη του εγκλήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου