Γιώργος Λαμπράκης: Μηδενική ανοχή σε εθελοντικές δομές με κοινωνική προσφορά

γιώργος-λαμπράκης-μηδενική-ανοχή-σε-ε-770258

Καίριο πλήγμα σε μια δομή με σημαντική κοινωνική προσφορά που στηρίζεται στην εθελοντική εργασία, αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου να διακόψει την παροχή νερού στο Στέκι Αλληλεγγύης για Ολους, στη Νέα Ιωνία. Η ομάδα των εθελοντών, που παρέλαβε ένα ρημαγμένο κτήριο και το μετέτρεψε σε εστία κοινωνικής προσφοράς με περίπου 500 οικογένειες να ωφελούνται από τη δράση της εν λόγω δομής ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πληρώνει το τίμημα των δυσβάσταχτων οφειλών προς τη ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο πριν το 2008 όταν το επίμαχο οίκημα ήταν νοικιασμένο και ο ενοικιαστής του δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς του νερού. Εξι ολόκληρα χρόνια μετά, οι εθελοντές αναγκάζονται και καλύπτουν τις ανάγκες του Στεκιού με λάστιχα από τη γειτονιά. Και να φανταστείτε ότι στο Στέκι δεν συγκεντρώνονται απλώς ρούχα και τρόφιμα, τα οποία διανέμονται στη συνέχεια σε οικογένειες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν αρχίσει και γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα από εθελοντές καθηγητές, σε παιδιά που δεν αντέχουν οικονομικά οι γονείς τους το κόστος των φροντιστηρίων. Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη κοινωνική δομή που τέθηκε σε λειτουργία λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013 και δώδεκα μήνες αργότερα συνεχίζει τη δράση της, υποστηρίζοντας εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας. Αντί ο δήμος να στηρίξει αύτη την προσπάθεια, της βάζει τρικλοποδιές επικαλούμενος τη νομιμότητα. Ολοι συμφωνούν ότι η τήρησή της είναι πρωταρχικός και απαράβατος κανόνας για κάθε θεσμοθετημένο φορέα. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η επίκληση της νομιμότητας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μια εθελοντική πρωτοβουλία την οποία η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να συνδράμει με κάθε μέσο.

Το έλλειμμα υπηρεσιών και δομών στον κοινωνικό τομέα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος είναι τεράστιο. Παρά τις προθέσεις και τη διάθεση των στελεχών της νέας δημοτικής αρχής τα αποτελέσματα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα θα παραμείνουν ημιτελή από τη στιγμή μάλιστα που καθημερινά αυξάνουν οι ανάγκες συνανθρώπων μας που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους. Κατά συνέπεια οι δομές που έχουν συστήσει εθελοντικές ομάδες, εκτός του πλαισίου λειτουργίας των θεσμοθετημένων υπηρεσιών του δήμου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στον πόλεμο κατά της κοινωνικής εξαθλίωσης. Κανένας δεν αμφισβητεί το έργο που γίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου για την ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας που μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκαν από νοικοκύρηδες σε επαίτες. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις εκρηκτικές ανάγκες μιας περιοχής με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Με δεδομένη την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ, που επέδειξε ανοχή τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλους οφειλέτες της όπως το Νοσοκομείο και ο Οργανισμός Λιμένος, θα περιμέναμε να επιδείξει τουλάχιστον την ίδια ανοχή και σε μια προσπάθεια εθελοντών, οι οποίοι έστησαν από το μηδέν μια υποδειγματική δομή κοινωνικής προσφοράς. Αντί να τους διευκολύνει, τους βάζει τρικλοποδιές κόβοντας το νερό και δημιουργώντας αξεπέραστα εμπόδια στη λειτουργία του Στεκιού Αλληλεγγύης για Ολους. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αποκαταστήσει την υδροδότηση, αποκαθιστώντας παράλληλα τις σχέσεις του δήμου με μια προσπάθεια η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη δύσκολη αποστολή της δημοτικής αρχής, να βοηθήσει όσους έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου