Γιώργος Λαμπράκης: Λερναία Υδρα το πρόβλημα των αδέσποτων

γιώργος-λαμπράκης-λερναία-υδρα-το-πρό-4096

Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα σκυλιά στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου παραμένει ζητούμενο και εξακολουθεί να τροφοδοτεί μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει πλέον σε φαύλο κύκλο. Ετσι λοιπόν ενώ η δημοτική αρχή αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτη την περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών από την πόλη, που όσο και αν διαφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη πρακτική η λύση του μπόγια ήταν από ένα σημείο και μετά μονόδρομος με δεδομένες τις διαστάσεις που είχε λάβει το πρόβλημα, προκύπτει τώρα ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Ό λόγος για το άτυπο κυνοκομείο που λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες εντός του πάρκου στο Πεδίον του Αρεως. Με άδεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ομάδα φιλόζωων συγκέντρωσε σε χώρους που υπήρχαν ή διαμορφώθηκαν, δεκάδες αδέσποτα τα οποία και φροντίζουν οι εθελοντές με προσωπική εργασία και έξοδα για τη σίτιση και την καθαριότητα των ζώων. Αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία η πόλη θα είχε επιβαρυνθεί με επιπλέον 70 περίπου αδέσποτα που θα κυκλοφορούσαν στο κέντρο και τις γειτονιές, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πολιτών. Οι φιλόζωοι περισυνέλλεξαν τα σκυλιά, τους, εξασφάλισαν στέγη και τροφή ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο σημαντικό κόστος μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας για τη στείρωσή τους ενώ ο μεγάλος αριθμός κουταβιών που έχει συγκεντρωθεί στο πάρκο δείχνει ότι δεν μπορούν οι εθελοντές της φιλοζωικής να «τρέξουν» μια οργανωμένη προσπάθεια υιοθεσιών. Οι συνθήκες εντός του άτυπου κυνοκομείου δεν είναι ιδανικές. Βεβαίως, ιδανικές δεν είναι οι αντίστοιχες συνθήκες ούτε και στο οργανωμένο, υποτίθεται, καταφύγιο του δήμου στις Γλαφυρές, όπου ο αριθμός των σκυλιών τα οποία φιλοξενούνται εκεί είναι τριπλάσιος από τις πραγματικές δυνατότητες της εν λόγω υποδομής.

Ωστόσο η προσπάθεια των φιλόζωων του πάρκου στο Πεδίον του Αρεως δεν παύει να αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία εθελοντών οι οποίοι χωρίς κανένα προσωπικό όφελος αφιερώνουν χρόνο και επιβαρύνονται με τα έξοδα για τη συντήρηση των σκυλιών, ορμώμενοι αποκλειστικά και μόνο από την αγάπη τους προς τα ζώα. Η νέα δημοτική αρχή δεν δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει το τωρινό καθεστώς από τη στιγμή που έχει εκφράσει τη βούληση να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο για τις ανάγκες της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε οι συγκεκριμένες υποδομές αποτελούσαν πόλο έλξης για τους Βολιώτες, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες όταν λειτουργούσαν εντός του πάρκου χώροι αναψυχής και διασκέδασης ήπιων μορφών. Με το πέρασμα του χρόνου και τη σταδιακή υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, το πάρκο εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του και οι εγκαταστάσεις του λεηλατήθηκαν και απαξιώθηκαν. Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου αξιοποιείται σαν άτυπο κυνοκομείο, όπου μια μικρή ομάδα εθελοντών δίνει τη δική της άνιση μάχη με ένα πολυδιάστατο πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο δήμος για να δώσει λύσεις με το σχεδιασμό του. Όταν όμως αυτό ο σχεδιασμός είναι ελλιπής, προκύπτουν αποσπασματικές αποφάσεις που δεν αντιμετωπίζουν μια δεδομένη κατάσταση και αφήνουν ανοικτές άλλες πληγές με την ίδια γενεσιουργό αιτία. Την έλλειψη παιδείας από την πλευρά των πολιτών και την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά των οργάνων της πολιτείας.

Τα σκυλιά στο πάρκο του Πεδίου του Αρεως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκδιωχθούν από το συγκεκριμένο σημείο αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί από το δήμο ένας αντίστοιχος χώρος, στον οποίο θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου