Γιώργος Λαμπράκης: Η Κάρλα παραμένει στην εντατική

γιώργος-λαμπράκης-η-κάρλα-παραμένει-σ-11985

Ο φετινός χειμώνας ίσως να είναι ο τελευταίος για το εναπομείναν οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας αν δεν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες και δεν ολοκληρωθούν τάχιστα οι εκκρεμείς παρεμβάσεις έτσι ώστε να αρχίσει και πάλι να πέφτει νερό στον ταμιευτήρα. Οι επισημάνσεις των ειδικών για τη στάθμη του νερού και τις συνθήκες μέσα στη λίμνη, όπου άγνωστο πώς εξακολουθεί να υπάρχει ζωή, προκαλούν απογοήτευση και θλίψη στην τοπική κοινωνία που επένδυσε τις περισσότερες ελπίδες της για επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος του Βόλου στην επανασύσταση της Κάρλας. Πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση του έργου που έπρεπε να λειτουργεί πλήρως εδώ και χρόνια. Δυστυχώς μια σειρά από λανθασμένους χειρισμούς, ολιγωρίες και υπαναχωρήσεις οδήγησαν στη σημερινή οριακή κατάσταση. Η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κάτω από το μισό μέτρο, οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις των επιστημόνων γίνονται πλέον με τα πόδια και όχι με βάρκα ενώ το εμβαδό του ταμιευτήρα έχει συρρικνωθεί κατά ένα περίπου χιλιόμετρο! Στην ουσία δεν υφίσταται λίμνη αλλά ένας λασπόλακκος αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθούμε ως χώρα να επιστρέψουμε αν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς τα προβλεπόμενα έργα. Μόνο αν τελειώσουν οι εργολαβίες για τα αντλιοστάσια και αρχίσει να πέφτει νερό στον ταμιευτήρα έτσι ώστε να προκύψει υδρολογική ανανέωση και να προφυλαχτεί το υπάρχον οικοσύστημα, θα επιζήσει η λίμνη και δεν θα εκτεθεί για άλλη μια φορά η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει πλέον την ευθύνη για το έργο, δίνει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εκκρεμών παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του 2015. Αυτή ακριβώς είναι η προθεσμία που έχει η χώρα μας προκειμένου να μην αναγκαστεί αφενός να επιστρέψει τα χρήματα και αφετέρου να αποτρέψει την οριστική και αμετάκλητη απαξίωση του έργου.

Η ανησυχία των επιστημόνων που παρακολουθούν ανελλιπώς την κατάσταση στον ταμιευτήρα είναι μεγάλη εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων τα οποία δεν επιτρέπουν την παραμικρή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στη δρομολόγηση των εργολαβιών που είτε δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, είτε ενώ ξεκίνησαν, κόλλησαν στην πορεία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης ή εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Με τα σημερινά δεδομένα, κάθε εβδομάδα που χάνεται είναι πολύτιμη για την Κάρλα. Η τοπική κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της ότι δεν θα μετατραπεί σε ένα απέραντο περιβαλλοντικό νεκροταφείο, μόνο στις καιρικές συνθήκες. Αν το φετινό χειμώνα σημειωθούν σημαντικές βροχοπτώσεις και αυξηθεί η στάθμη στη λίμνη τότε υπάρχουν ελπίδες για τη σωτηρία της, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα επανεκκινήσουν τα απαιτούμενα έργα. Το ιδανικό θα ήταν να εμπλουτίζονται τα νερά της μέσω της εισροής και της εκροής υδάτων έτσι ώστε να μην δημιουργούνται τοξικές συνθήκες στον ταμιευτήρα. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς δεν προσεγγίζουμε καν. Αντίθετα παρατηρούμε τεράστιες ποσότητες υδάτων να περνούν δίπλα από τη λίμνη και να καταλήγουν στον Παγασητικό, τη στιγμή που εντός της η στάθμη των υδάτων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να σταματήσει και οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για το έργο να διασφαλίσουν ότι μέσα στους επομένους μήνες οι εργολάβοι θα πιάσουν δουλειά και θα παραδώσουν εντός της επόμενης χρονιάς το προβλεπόμενο φυσικό αντικείμενο. Αλλιώς του χρόνου τέτοιο καιρό θα κάνουμε το μνημόσυνο της Κάρλας και θα αναρωτιόμαστε πώς χάσαμε άλλη μια ευκαιρία για το δύσμοιρο τόπο μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου