Γιώργος Λαμπράκης: Παγιδευμένοι στην εσωστρέφεια και τις προσωπικές έριδες

γιώργος-λαμπράκης-παγιδευμένοι-στην-13461

Το αγιάτρευτο σαράκι της εσωστρέφειας συνεχίζει να κατατρώει την παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Τα όσα έγιναν στην προχθεσινή συνέλευση των μελών της καταδεικνύουν το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις μιας αυτοδιοικητικής ομάδας, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο κομματικών, πολιτικών ακόμη και προσωπικών αντιπαραθέσεων. Οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα στα στελέχη της μείζονος μειοψηφίας τροφοδοτούν το νοσηρό κλίμα εσωστρέφειας που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι κάτι παραπάνω από αντιληπτό και όταν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Οι λεκτικές συγκρούσεις και η ανοικτή αμφισβήτηση του επικεφαλής της παράταξης έδωσαν πλέον τη θέση τους στην εκσφενδόνιση καφέδων και την εκτόξευση προσωπικών χαρακτηρισμών, σε μια συνεδρίαση όπου η ένταση χτύπησε «κόκκινο» και την πλήρωσαν ακόμη και εικονολήπτες. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν επικρατεί ένα τέτοιο κλίμα στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο ρόλος της υποβαθμίζεται, η φωνή της απαξιώνεται και το θεσμικό της καθήκον να ασκεί εποικοδομητικό έλεγχο στη δημοτική αρχή πάει περίπατο. Και όλα αυτά στο νυν δημοτικό συμβούλιο Βόλου όπου δεν υπάρχει συνεδρίαση που να μην προκύψουν ένταση και αντιπαραθέσεις εκτός των ορίων του πολιτικού πολιτισμού. Με τη μείζονα αντιπολίτευση σε κατάσταση διάλυσης και τις παρατάξεις των υπολοίπων μειοψηφιών αποδυναμωμένες και σχεδόν περιθωριοποιημένες, η δημοτική αρχή αισθάνεται παντοδύναμη και αρχίζει να αποκτά την αίσθηση ότι κανείς δεν είναι σε θέση να την ελέγξει.

Όταν σκυλοτρώγονται στη μειοψηφία και οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν θέλουν να δουν στα μάτια τους τους άλλους μισούς, τότε δεν είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να ασκήσει όπως πρέπει τα καθήκοντά της, εντός του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της πόλης. Οι μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες του επικεφαλής να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία στην παράταξή του όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά αντίθετα όλα δείχνουν πως η κατάσταση αρχίζει και ξεφύγει από κάθε έλεγχο οδηγώντας τους «Δρόμους Συνεργασίας» σε χωριστά μονοπάτια, πολύ μακριά από το βασικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από τον αυστηρό πολιτικό έλεγχο της δημοτικής αρχής. Η τελευταία κλιμάκωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την πολεμική της κατά της μείζονος μειοψηφίας με τον ίδιο το δήμαρχο να αναφέρεται, εμμέσως πλην σαφώς, σε ενδεχόμενες δολιοφθορές στην πόλη μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα κυκλοφοριακά και στο χριστουγεννιάτικο στολισμό του Βόλου, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης των «Δρόμων Συνεργασίας». Αυτή η μομφή είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της πόλης και ιδιαιτέρως σοβαρή. Γι αυτό άλλωστε και ο δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά τον εισαγγελέα.

Στη μείζονα μειοψηφία είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι έχουν χάσει τον προσανατολισμό και την αρχική τους στόχευση μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Η εκκωφαντική ήττα του Μαΐου ανέδειξε εσωτερικές έριδες που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν κρυμμένες κάτω από το χαλί. Ωστόσο ο κόσμος που τίμησε με την ψήφο του τους «Δρόμους Συνεργασίας» έχει την απαίτηση να σταθεί η παράταξη στο ύψος των περιστάσεων και να μη εμφανίζει την εικόνα διάλυσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Η θητεία της νέας δημοτικής αρχής μόλις ξεκίνησε και στα πέντε χρόνια που υπολείπονται μέχρι να γίνουν ξανά εκλογές, χρειάζεται μια στιβαρή, πειθαρχημένη και πάνω από όλα αρραγής ομάδα μείζονος μειοψηφίας που θα ελέγχει την πλειοψηφία και θα προστατεύει την πόλη από τυχόν λανθασμένες επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου