Γιώργος Λαμπράκης: Μέτρα – ημίμετρα και κυβερνητικές παλινωδίες

γιώργος-λαμπράκης-μέτρα-ημίμετρα-κα-22216

Αντιμέτωποι με μια εχθρική κυβέρνηση που παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, στηρίζει με τις επιλογές της τον ανελέητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών ομίλων, βρίσκονται οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της χώρας. Πέντε ολόκληρα χρόνια απόλυτης και καταστροφικής οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν ένα βήμα πριν τον θάνατο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξακολουθεί να παίζεται το ίδιο θέατρο του παραλόγου σε βάρος της πάλαι ποτέ κραταιάς «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας. Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια παραμένουν ασαφείς, η υπερφορολόγηση και τα χαράτσια έχουν γονατίσει τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, οι στρόφιγγες χρηματοδότησης των τραπεζών παρά την ανακεφαλαιοποίηση και τις επιτυχείς επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη δοκιμασία των περίφημων stresstests, παραμένουν ερμητικά κλειστές. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιον μεγαλοεργολάβο ή μεγαλοεκδότη που ανά πάσα στιγμή έχει ελεύθερη πρόσβαση στο δανεισμό.

Σε όλο αυτό το σκηνικό που καταγράφεται καθημερινά από την οδυνηρή επικαιρότητα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη επικοινωνιακό Βατερλό της συγκυβέρνησης. Ενώ εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες, ότι παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους ακόμη και σε 100 δόσεις, τώρα προκύπτει ότι και αυτός ο σχεδιασμός βρίσκεται στον αέρα και πως οι δανειστές πιέζουν για ανάκληση των σχετικών ανακοινώσεων, που ήδη συζητήθηκαν στη Βουλή και βρίσκονται ένα βήμα προτού αποτελέσουν νόμο του κράτους. Αυτός ο τραγέλαφος έχει εξοργίσει τους ανθρώπους της αγοράς που διαπιστώνουν για άλλη μια φορά ότι τους αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς στους οποίους προσφέρονται καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες. Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς επικοινωνιακή τακτική που εφαρμόστηκε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας, στις οποίες δόθηκαν υποσχέσεις για βελτίωση της εφιαλτικής καθημερινότητας τους μέσα από τη λήψη μέτρων ανακούφισης του λαού, έτσι και στην περίπτωση των επαγγελματοβιοτεχνών, πρώτα τους εξουθένωσαν οικονομικά με φόρους και τους γονάτισαν επαγγελματικά οδηγώντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στα τάρταρα, στη συνέχεια τους υποσχέθηκαν ότι θα τους στηρίξουν με μέτρα που παρουσιάστηκαν σαν πανάκεια των προβλημάτων τους και στο τέλος τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στη έρημο της οικονομικής ύφεσης. Η επερχόμενη κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015 σηματοδοτεί την απαρχή οργανωμένων μορφών αντίδρασης από τους ανθρώπους της αγοράς, που και σε τοπικό επίπεδο προετοιμάζουν τον αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

Αυτή την περίοδο, μόνο η δικαιοσύνη δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και το επισημαίνουμε αυτό με αφορμή τη διαφαινόμενη δικαίωση των εμπόρων από το ΣτΕ αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας της αγοράς και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Η στάση του προέδρου κατά την πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου της προσφυγής της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα ακυρωθεί μια παράλογη και άδικη κυβερνητική απόφαση η οποία θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό τους μικρομεσαίους εμπόρους. Μακάρι να υπήρχε ένα αντίστοιχο δικαστικό όργανο για να δικάσει τις κυβερνητικές παλινωδίες που το βράδυ εξαγγέλλονται πανηγυρικά από τα προπαγανδιστικά δελτία των 8:00 και παρουσιάζονται σαν γενναίες πολιτικές αποφάσεις υπέρ των αδυνάτων και το επόμενο πρωί καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά στις πιέσεις των δανειστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου