Γιώργος Λαμπράκης: Ο γνωστός χειμωνιάτικος θάλαμος αερίων επέστρεψε

γιώργος-λαμπράκης-ο-γνωστός-χειμωνιά-27241

Ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης επέστρεψε στο Βόλο μαζί με τις καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την έξαρση του φαινομένου. Μόλις έπεσε η θερμοκρασία και αυξήθηκαν τα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό και με την άπνοια που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα, μόλις πέφτει το σκοτάδι, γίνεται απελπιστική. Όσους ήλπιζαν ότι με ημίμετρα όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα αντιμετωπιζόταν ένα πρόβλημα με εκρηκτικές διαστάσεις που απειλεί ευθέως τη δημόσια υγεία, τους καλωσορίζουμε στην εφιαλτική πραγματικότητα των Βολιωτών. Μόλις νυχτώσει οι συνθήκες στις γειτονιές της πόλης γίνονται αποπνικτικές. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου στον αέρα είναι τόσο έντονη ώστε τα μάτια δακρύζουν και ο λαιμός καίει. Ένας πραγματικός εφιάλτης που επιβαρύνει κυρίως τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες το πληθυσμού, όπως οι συνάνθρωποί μας με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται για τρίτο συνεχή χειμώνα σε μια περιοχή όπου ο καρκίνος θερίζει και οι θάνατοι από την επάρατη νόσο έχουν μετατραπεί σε πραγματική επιδημία. Η όποια αύξηση των παραγγελιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τη θλιβερή πραγματικότητα των τελευταίων ετών όταν χιλιάδες πολίτες στράφηκαν σε πιο φθηνές, πλην όμως άκρως επιβαρυντικές για το περιβάλλον, μορφές θέρμανσης, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Όταν ένας οικογενειάρχης δεν μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη στα παιδιά του, δεν θα σκεφτεί την προστασία του περιβάλλοντος αλλά πώς θα ζεστάνει το σπίτι του με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Καίγοντας ότι βρουν, από πλαστικά και παπούτσια μέχρι επικίνδυνα υλικά, πολλοί Βολιώτες συμβάλουν στη μετατροπή της ίδιας τους της πόλης σε θάλαμο αερίων. Το φετινό χειμώνα αναμένεται να λάβει περαιτέρω δραματικές διαστάσεις αυτό το φαινόμενο καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ η οικονομική κατάσταση στα περισσότερα νοικοκυριά παραμένει δραματική. Κατά συνέπεια η πολυδιαφημισμένη μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ελάχιστα θα συμβάλει στην άμβλυνση του φαινομένου. Ο Βόλος θα συνεχίσει να καλύπτεται κάθε βράδυ από ένα γκρίζο σύννεφο καπνού, οι πολίτες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται και οι υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να επιδίδονται στη γνωστή τακτική της έκδοσης ανακοινώσεων με επουσιώδες περιεχόμενο που ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη. Πρόκειται για ενέργειες που αποφασίζονται και εκτελούνται καθαρά για τυπικούς λόγους. Απλά και μόνο για να βγουν από τη υποχρέωση.

Δεν είναι δυνατόν σε μια πόλη που ο καρκίνος αποτελεί τη βασικότερη ίσως αιτία θανάτων να συνεχίσουν οι κάτοικοί της να εισπνέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες από την ανεξέλεγκτη χρήση τζακιών και σομπών. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο για άμβλυνση του εφιάλτη της αέριας ρύπανσης αλλά ακόμη και για την καταγραφή του. Το σύστημα των σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και καιρό λόγω τεχνικών προβλημάτων ενώ ο αντίστοιχος σταθμός της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, αφενός δεν είναι δυνατόν να καλύψει το εύρος του πολεοδομικού συγκροτήματος και αφετέρου δεν τροφοδοτεί με επαρκή στοιχεία την τοπική κοινή γνώμη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βρισκόμαστε λοιπόν στο απόλυτο σκοτάδι από πλευράς ενημέρωσης και την ίδια στιγμή οι αέριοι ρύποι μας πνίγουν στην κυριολεξία. Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι: έχουν τη διάθεση και το σχέδιο για να μας προστατεύσουν ή θα πρέπει να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε με μάσκες οξυγόνου;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου