Γιώργος Λαμπράκης: Διχάζει ξανά η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

γιώργος-λαμπράκης-διχάζει-ξανά-η-κυρι-37803

Η λειτουργία της εμπορικής αγοράς και στο Βόλο την ερχόμενη Κυριακή, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση περί λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, αποτελεί άλλη μια αφορμή για εντάσεις ανάμεσα σε καταστηματάρχες και εμποροϋπαλλήλους καθώς επίσης και άμεσα στους ίδιους τους εμπόρους. Ετσι λοιπόν την ερχόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου που θα λειτουργήσει η αγορά και μάλιστα θα έχει αρχίσει και η εμβόλιμη περίοδος των εκπτώσεων, οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ενώ οι έμποροι κάθε άλλο παρά ενωμένοι εμφανίζονται σε ότι αφορά στην εικόνα της αγοράς. Μπορεί η απόφαση του Δ.Σ. του τοπικού εμπορικού συλλόγου να ήταν υπέρ της λειτουργίας της αγοράς, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών αντιτάσσεται σε αυτή την επιλογή και καλεί τους καταστηματάρχες, όχι μόνο να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά να πάνε τη συγκεκριμένη ημέρα εκδρομή στο Πήλιο! Έτσι θα δείξουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αργία της Κυριακής δεν προσφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για ξεκούραση και οικογενειακές στιγμές, πολύ περισσότερο σε δύσκολες εποχές σαν την τρέχουσα που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει εκμηδενιστεί.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής υπάρχει βεβαίως ο μικρομεσαίος που πασχίζει να ανταπεξέλθει κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των πάγιων εξόδων του και της ιατροφαρμακευτικής του κάλυψης. Βλέποντας λοιπόν το πολυκατάστημα να ανοίγει την Κυριακή, θα αναγκαστεί και αυτός να λειτουργήσει τη δική του επιχείρηση, ελπίζοντας πως ο καταναλωτής θα περάσει το κατώφλι της και θα κάνει κάποιες αγορές. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ήταν πραγματικά καταστροφικό για την εμπορική αγορά, σύμφωνα με τους ίδιους τους επαγγελματίες που έπρεπε να ανταπεξέλθουν σε ένα βουνό φορολογικών και όχι μόνο υποχρεώσεων, τη στιγμή που ο τζίρος τους παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα. Κατά συνέπεια βλέπουν τη λειτουργία της αγοράς την ερχόμενη Κυριακή σαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους ενώ μάλιστα θα έχει ξεκινήσει και το δεκαήμερο των εκπτώσεων.

Για τους υποστηρικτές της λειτουργίας της αγοράς την ερχόμενη Κυριακή, υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που μπορούν να προσδώσουν κάποια κέρδη στα καταστήματα. Δεν βρισκόμαστε δηλαδή στη καρδιά του καλοκαιριού με τον υδράργυρο κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου και τους καταναλωτές σαν βρίσκονται σε κάποια παραλία αναζητώντας λίγη δροσιά. Τον περασμένο Ιούλιο η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων δε λειτούργησε την Κυριακή που προβλεπόταν από τη νομοθεσία να ανοίξει η αγορά. Τώρα όμως εκτιμούν ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ευνοούν την κάθοδο του κόσμου στα καταστήματα. Θυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη περυσινή ημέρα, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο για πρώτη φορά, είχε προκύψει στην αγορά ένα απίστευτο αλαλούμ που μπέρδεψε τους καταναλωτές και δίχασε τους εμπόρους. Τώρα παρατηρούμε ότι καλλιεργείται για άλλη μια φορά το ίδιο κλίμα, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα των εμπόρων όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνονται σε βαθμό άκρως επικίνδυνο. Η χάραξη μιας ενιαίας γραμμής εξακολουθεί να είναι ζητούμενο και το κλίμα έντασης μεταξύ όσων θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όσων δεν θα ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους, επισκιάζει την ουσία του προβλήματος. Ότι δηλαδή ένας επαγγελματικός κλάδος που έχει δοκιμαστεί από την κρίση όσο κανένας άλλος, αδυνατεί μετά από μια σχεδόν πενταετία αφόρητης οικονομικής ασφυξίας, να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου