Γιώργος Λαμπράκης: Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

γιώργος-λαμπράκης-η-δημοσιογραφία-στ-47470

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες κατά των δημοσιογράφων ο δήμαρχος Βόλου δεν αποτελεί μια απλή επανάληψη των κατηγοριών, τις όποιες έχει απευθύνει στον κλάδο από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το δήμο. Ήταν η κλιμάκωση μιας τακτικής για τη συνολική απαξίωση ΜΜΕ και επαγγελματιών δημοσιογράφων που παρά τις αντιξοότητες της εποχής συνεχίζουν να κάνουν αντικειμενικά και ευσυνείδητα τη δουλειά τους. Το γνωστό τσουβάλιασμα με τη συνήθη εξαίρεση μιας μικρής μειοψηφίας χωρίς να κατονομάζεται ούτε η μια ούτε η άλλη κατηγορία, συνοδεύτηκε από τη δήλωση ότι πλέον δημιουργείται μέτωπο της δημοτικής αρχής κατά δημοσιογράφων και πως ξεκινά «πόλεμος στον πόλεμο» που όπως εκτιμά ο δήμαρχος δέχεται η δημοτική του αρχή. Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε προειδοποιητικό τόνο ότι όσοι τον αντιμάχονται δεν ξέρουν με ποιον έχουν μπλέξει και πως η σύγκρουση θα είναι ευθεία και απόλυτη.

Πρόκειται ασφαλώς για πρωτοφανείς καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Μέχρι πρότινος είχαμε την εντύπωση ότι ασκούσαμε κριτική (αντικειμενική για κάποιους υποκειμενική για κάποιους άλλους), προς τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια τη δυσφορία, την ενόχληση ακόμη και την «οργή» του κάθε δημάρχου. Τώρα έχουμε την εντύπωση ότι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα πολεμικών ανταποκριτών που κάθε μέρα θα βρίσκονται σε πόλεμο με τη δημοτική αρχή, επειδή αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση το έργο της. Αυτή η διάθεση μπορεί να είναι αρκετές φόρες κακοπροαίρετη και να ενοχλεί δικαιολογημένα αυτόν που την εισπράττει. Σε κάθε περίπτωση όμως και η μια και η άλλη πλευρά έχουν τα μέσα ώστε να διασφαλίσουν την αλήθεια και την αντικειμενικότητα με πολιτισμένους όρους. Ο «πόλεμος» που προανήγγειλε ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι η χθεσινή ήταν η τελευταία του συνέντευξη τύπου μέχρι το τέλος του χρόνου εξαιτίας της στάσης δημοσιογράφων, μπορεί να έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: «θύματα» και στις δύο πλευρές! Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που συνεχίζει να χρησιμοποιεί κατά του κλάδου ο πρώτος πολίτης του Βόλου, μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι ενισχύουν το επικοινωνιακό του προφίλ και ότι αποδυναμώνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα συνολικά, ωστόσο το κακό που προκαλούν και στις δύο πλευρές είναι ανυπολόγιστο. Αν δεν σταματήσει ο σημερινός κατήφορος το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να απολέσει και τα ύστατα ψήγματα αξιοπρέπειας που διαθέτει ο κλάδος ενώ από την άλλη θα προκύψει μια δημοτική αρχή που θα προσπαθεί να επικοινωνήσει το έργο και την πολιτική της σε μια σειρά ευαίσθητων τομέων, όπου χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις, μέσα από έντυπους και εκλεκτορικούς δίαυλους τους οποίους κανείς δεν θα λαμβάνει άποψη. Αυτή μπορεί είναι η μόνη σίγουρη κατάληξη της σημερινής κόντρας της δημοτικής αρχής με το δημοσιογραφικό χώρο. Ενας πλήρως απαξιωμένος επαγγελματικός κλάδος και μια δημοτική αρχή σε πλήρες επικοινωνιακό αδιέξοδο.

Επειδή η πλευρά του δημάρχου φέρεται αποφασισμένη να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά ΜΜΕ, τα αντανακλαστικά αντίδρασης των οργάνων τα οποία εκπροσωπούν τον κλάδο πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού. Καμία επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και καμία σκιά χωρίς να πέσει πάνω της άπλετο φως. Όπλα υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να προστατευθεί τόσο ο χώρος, όσο βέβαια και το λειτούργημά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου