Γιώργος Λαμπράκης: Οι πρώτες αντιδράσεις στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομενεν»

γιώργος-λαμπράκης-οι-πρώτες-αντιδράσ-49216

Οι αντιδράσεις πολιτών στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίου καθώς και ο ξεσηκωμός μεγάλης μερίδας περιοίκων στην περιοχή του Αναύρου, ενάντια στις σχεδιαζόμενες κυκλοφοριακές αλλαγές, σε ό,τι αφορά στη διέλευση των αστικών λεωφορείων, δείχνουν ότι οι Βολιώτες δεν πρόκειται να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις μονομερείς και αυταρχικές, έως ένα βαθμό, αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν διαμαρτυρίες που σε ό,τι αφορά στο θέμα των αδέσποτων έφτασαν στα όρια της χειροδικίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο διασάλευσης του ήρεμου κλίματος που επικρατούσε μέχρι πρότινος στο Βόλο. Η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν επειδή αποσπάσαμε την πλειοψηφία των ψήφων κατά τις πρόσφατες εκλογές», είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το εκρηκτικό κλίμα στο δημοτικό συμβόλαιο και τους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου, όπως αποτυπώθηκε και στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, δεν είναι διόλου δύσκολο να γενικευθεί στην πόλη και να αρχίσουν να εκδηλώνονται εστίες έντασης και συγκρούσεων, που μπορεί να περάσουν γρήγορα από το επίπεδο της φραστικής αντιπαράθεσης, στη χειροδικία.

Στο θέμα των αδέσποτων ζώων και του τρόπου περισυλλογής και εγκλεισμού τους σε εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ημιτελείς αλλά και όταν ολοκληρωθούν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να φιλοξενήσουν τα αδέσποτα της πόλης υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, πρόεκυψε ήδη παρέμβαση του συλλόγου φιλόζωων που θα απαντήσει στην απόφαση της δημοτικής αρχής με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, έχοντας στο πλευρό του τη νομοθεσία που τονίζει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται ρητώς ο μόνιμος εγκλεισμός αδέσποτων ζώων σε κυνοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση των κυκλοφοριακών αλλαγών, σε ό,τι αφορά στη διέλευση των αστικών λεωφορείων από την περιοχή του Αναύρου, η βούληση της δημοτικής αρχής να διέρχονται δύο γραμμές του αστικού ΚΤΕΛ από την οδό Αθανασάκη, το δρόμο δηλαδή που εξυπηρετεί τα επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου, έχει ξεσηκώσει τους περιοίκους που επικαλούνται το αυτονόητο. Οτι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να σταματούν λεωφορεία για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν κόσμο στο ίδιο σημείο από το οποίο διέρχονται ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς, η ζωή των οποίων κρέμεται από μια κλωστή. Αν χαθεί κάποιος συνάνθρωπος μας επειδή το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να εισέλθει εγκαίρως στα επείγοντα, εξαιτίας της παρουσίας στην οδό Αθανασάκη κάποιου λεωφορείου ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Το αστικό ΚΤΕΛ που δέχθηκε τις επίμαχες κυκλοφοριακές αλλαγές ή ο δήμος που τις επέβαλε κατόπιν αιτήματος κατοίκων της οδού Αιολίδος, οι οποίοι επιβαρύνονται εδώ και δεκαετίες από τη διέλευση άνω των 200 λεωφορείων σε καθημερινή βάση; Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να αναζητηθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κατόπιν εορτής.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση η δημοτική αρχή πρέπει να ζυγίσει πολύ καλά τα δεδομένα και να εκτιμήσει τόσο τα ζητήματα νομιμότητας, όσο και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της πόλης χωρίς εντάσεις και ακραίες συμπεριφορές. Η δύναμη που έχει στα χέρια του ο δήμαρχος μετά τις πρόσφατες εκλογές, του δίνει τη δυνατότητα για να αποφασίζει πρωτίστως για το καλό της πόλης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους κανόνες που διέπουν μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία. Τα μάντρωμα σε ένα απόμερο κολαστήριο 100άδων αδέσποτων ζώων χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου καθώς και οι κυκλοφοριακές αλλαγές σε μια περιοχή όπου λειτουργεί νοσοκομείο, χωρίς μελέτες και διαβούλευση, κάθε άλλο παρά συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου