Γιώργος Λαμπράκης: Σε κίνδυνο μια κορυφαία πρωτοβουλία ανθρωπιάς

γιώργος-λαμπράκης-σε-κίνδυνο-μια-κορυ-66373

Το καμπανάκι που χτύπησε χθες ο υπεύθυνος του προγράμματος δωρεάν σίτισης της Μητρόπολης Δημητριάδος για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του «Δος Ημίν Σήμερον» πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τα κοινωνικά αντανακλαστικά των τοπικών φορέων έτσι ώστε να διατηρηθεί εν ζωή μια πρωτοποριακή, σε πανελλαδικό επίπεδο, προσπάθεια που μάλιστα είναι απαραίτητη, την τρέχουσα χρονική συγκυρία περισσότερο από ποτέ. Τα οικονομικά στοιχεία του προγράμματος, που προσφέρει καθημερινά όλο το χρόνο, σχεδόν 200 μερίδες φαγητού, αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ηταν η πρώτη απόφαση του νυν Μητροπολίτη Δημητριάδος όταν ανέλαβε τα ηνία της τοπικής εκκλησίας. Σκοπός του ήταν να υπάρχει κάθε μέρα ένα πιάτο ζεστό φαγητό για όποιον το έχει ανάγκη. Χωρίς διακρίσεις, προϋποθέσεις και όρους. Οποιος το επιθυμεί κατεβαίνει κάθε μέρα τα τελευταία 15 χρόνια στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και απολαμβάνει λίγο σπιτικό φαγητό που παρασκευάζουν με αγάπη οι εθελόντριες και οι εργαζόμενοι του προγράμματος.

Στα χρόνια της κρίσης οι ανάγκες του «Δος Ημίν Σήμερον» αυξήθηκαν και οι δωρεές του κόσμου μειώθηκαν. Κατά συνέπεια ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν αρνητικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία απειλούν πλέον να στραγγαλίσουν την όλη προσπάθεια. Η περικοπή στις παραγγελίες και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι χαρακτηριστικά σημάδια του μεγέθους του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, αιτήματα των υπευθύνων του προγράμματος, προς τη ΔΕΗ για παράδειγμα, αναφορικά στη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης, μέσα από την ένταξη του «Δος Ημίν Σήμερον» στο κοινωνικό τιμολόγιο, έχουν πέσει στο κενό. Ταυτόχρονα, καθαρά γραφειοκρατικοί λόγοι αφήνουν το πρόγραμμα εκτός της δωρεάν διάθεσης τροφίμων που διοργανώνονται με την ευθύνη υπηρεσιών όπως η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Και αυτό γιατί όσοι καταφεύγουν καθημερινά στον Αγιο Νικόλαο για λίγο φαγητό, δεν καταγράφονται σε λίστες και πίνακες δικαιούχων. Ούτε προσκομίζουν τη φορολογική τους δήλωση έτσι ώστε να μην πεινάσουν. Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που καταφεύγουν στη εκκλησία για τον επιούσιο, οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Παρ’ όλα αυτά γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κρατούν το «Δος Ημίν Σήμερον» εκτός των προγραμμάτων διανομής τροφίμων.

Οι προσφορές και η αγάπη των πολιτών ήταν το μοναδικό στήριγμα αυτής της προσπάθειας από την πρώτη ημέρα υλοποίησής της. Δυστυχώς όμως οι αντοχές του κόσμου έχουν περιοριστεί δραματικά και οι δυνατότητές τους ώστε να προσφέρουν κάτι από το υστέρημα του υστερήματός τους έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Όσες εκκλήσεις και αν κάνει η τοπική εκκλησία στα φιλάνθρωπα αισθήματα του κόσμου δεν θα καταφέρει να σώσει το πρόγραμμα από τη στιγμή που στις περισσότερες οικογένειες οι καθημερινές ανάγκες καλύπτονται οριακά. Είναι λοιπόν η στιγμή για τους τοπικούς φορείς, αλλά και για κάποιους Βολιώτες με δεδομένη οικονομική επιφάνεια, να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία του προγράμματος. Οι τελευταίοι μπορούν να ενεργήσουν με διακριτικότητα και συνοπτικές διαδικασίες έτσι ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα. Οι κορυφαίοι θεσμικοί φορείς της πόλης, όπως ο δήμος και η περιφερειακή ενότητα, πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την οικονομική στήριξη του προγράμματος, πριν να είναι αργά. Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του, θα αποτελούσε ένα οδυνηρό χτύπημα στην τοπική κοινωνία που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει θαύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου