Γιώργος Λαμπράκης: «Το θέατρο» της Δευτέρας

γιώργος-λαμπράκης-το-θέατρο-της-δευ-70107

Οι Βολιώτες θα έχουν την τύχη να απολαύουν λίαν συντόμως τις επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε ζωντανή μετάδοση, καθώς από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση η διαδικασία θα μεταδίδεται μέσω διαδικτύου. Ετσι τα απογεύματα της Δευτέρας θα μπορούν να ανοίγουν τον υπολογιστή τους και να κάθονται αναπαυτικά στο σαλόνι του σπιτιού τους ή σε κάποιο καφέ, για να ζήσουν μια εμπειρία, άνευ προηγουμένου. Επικεφαλής παρατάξεων που ξεσπούν σε φωνές και απειλές, δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στα όρια της χειροδικίας και ένα προεδρείο που προσπαθεί να επιβάλει έναν κανονισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση αντιδημοκρατικός. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα τίναξε στον αέρα και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όπου μάλιστα ο δήμαρχος με τον δημοτικό σύμβουλο Απόστολο Παπατόλια κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα για τα περαιτέρω! Το έχουμε ξαναγράψει, μετά την ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών στα όρια των ύβρεων, μετά τις αποχωρήσεις και τις καταγγελίες για φασιστικές μεθόδους, μετά τις απειλές για εκσφενδόνιση μπουκαλιών και τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν, το επόμενο βήμα είναι οι χειροδικίες και η μετατροπή της αίθουσας σε εμπόλεμη ζώνη. Και να είστε σίγουροι ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτή την κατάληξη. Από την ήμερα δηλαδή που κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα πιαστούν στα χέρια και οι σχετικές εικόνες θα κάνουν το γύρω της Ελλάδας και όχι μόνο. Έως τώρα ζούμε εικόνες ντροπής και υποβάθμισης του κορυφαίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να πέσουν οι τόνοι και οι μετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, τότε τα πράγματα θα ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο και ο κατήφορος που προδιαγράφεται θα είναι απότομος και χωρίς τέλος.

Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, προδίκασε ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν τα μέλη του να συνεργαστούν για το καλό της πόλης και των δημοτών. Ωστόσο μετά και από τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις διαπιστώνουμε με θλίψη ότι όχι μόνο αδυνατούν να συνεργαστούν αλλά ακόμη και να συνυπάρξουν στην ίδια αίθουσα.

Με τα σημερινά δεδομένα οδεύουμε ολοταχώς προς την απόλυτη απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου. Η πενταετία που βρίσκεται μπροστά μας μόλις ξεκίνησε και το μόνο σίγουρο είναι πως ελάχιστες συνεδριάσεις θα ολοκληρωθούν «αναίμακτα». Ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας του σώματος δεν γίνεται αποδεκτός από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ το προεδρείο δηλώνει αδυναμία να επιβάλει την τάξη αν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν σεβαστούν τον κανονισμό. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα διογκώνονται και οι ευκαιρίες προσπερνούν την πολύπαθη πόλη μας. Εντός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου οι αιρετοί ανταλλάσσουν ύβρεις και απειλές και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο ο κόσμος αγωνιά για την επιβίωσή του. Αυτό που δεν είμαστε ακόμη σε θέση να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα είναι αν τα όσα διαδραματίζονται σε κάθε συνεδρίαση προκύπτουν από τις αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές των παρατάξεων που απαρτίζουν το σώμα ή αν απλά ορισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία να εκτονωθούν. Επίσης αυτό που θα αποσαφηνιστεί με την πάροδο του χρόνου είναι αν αυτές οι εντάσεις απλά προκύπτουν ή αν καλλιεργούνται εντέχνως από δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν την απαξίωση του θεσμού και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή πολιτικών ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου