Γιώργος Λαμπράκης: Οι τοπικές κοινωνίες, θεματοφύλακες του περιβάλλοντος

γιώργος-λαμπράκης-οι-τοπικές-κοινωνί-77255

Οδηγό για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι τοπικές κοινωνίες απέναντι σε επενδύσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να αποτελέσει η αντίδραση της δημοτικής ενότητας Ριζομύλου στο σχεδιασμό ιδιωτικής εταιρίας να εγκαταστήσει στην περιοχή μονάδα καύσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύσσωμη η κοινωνία του Ριζομύλου απέρριψε την πρόταση του επιχειρηματία, ο οποίος προσέφυγε στο δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου όπου όμως είδε τα σχέδιά του να ανατρέπονται οριστικά. Το κορυφαίο όργανο διοίκησης του δήμου υιοθέτησε πλήρως τη βούληση των κατοίκων και είπε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στον επενδύτη. Οι υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν κάτοικοι της περιοχής δεν έπεισαν κανέναν. Μπροστά στο ενδεχόμενο περιβαλλοντικό κόστος από τη λειτουργία μιας τόσο μεγάλης μονάδας σε μια περιοχή που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία, η τοπική κοινωνία στάθηκε απέναντι στην επένδυση και έδειξε το δρόμο και στη δημοτική αρχή, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Είναι από τις ελάχιστες φορές που μπλοκάρεται επένδυση, σε τοπικό επίπεδο, εξαιτίας της αντίδρασης του κόσμου. Σαν μια γροθιά οι κάτοικοι του Ριζομύλου δεν υπολόγισαν τα πιθανά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, αλλά τις ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους και στην υγεία των παιδιών τους, από την ύπαρξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ ενός MWκοντά στα σπίτια τους. Ανάλογες επενδύσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας λόγω της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας αλλά και εξαιτίας του χαμηλού κόστους στο στήσιμο μονάδων καύσης βιομάζας. Το εν λόγω καύσιμο είναι πάμφθηνο και υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Η δε χρήση του για οικιακές ανάγκες θέρμανσης και όχι μόνο επεκτείνεται ραγδαία. Ωστόσο στη συνείδηση των πολιτών η καύση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα μεγάλης ισχύος είναι συνδεδεμένη με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση, δικαίως οι πολίτες αντιμετωπίζουν με αρνητικές διαθέσεις κάθε ανάλογη επιχειρηματική προσπάθεια καθώς δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να μπουν σε περιπέτειες. Ακόμη και τώρα που η ανεργία και η οικονομική ύφεση θερίζουν την ελληνική κοινωνία, ομάδες πολιτών όπως η συγκεκριμένη μπορούν και αντιστέκονται, προτάσσοντας τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο κόσμος, από τη στιγμή που τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας εγκρίνουν σωρηδόν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να εμβαθύνουν ιδιαίτερα στις πιθανές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών, κινητοποιείται και αντιδρά οργανωμένα. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και να στηρίζει τις αποφάσεις τους πάση θυσία. Όταν κάποτε στη χώρα μας θεσμοθετηθεί ένα σοβαρό πλαίσιο ελέγχου και ορισμού αυστηρών κανόνων που θα σέβονται, πρωτίστως, το περιβάλλον αναφορικά στην αδειοδότηση επενδύσεων ανάλογου χαρακτήρα, τότε μόνο ο απλός πολίτης θα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν απειλείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Όσο επικρατεί το γνωστό μπάχαλο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να επαγρυπνούν και οι κατά τόπους δημοτικές αρχές οφείλουν να στηρίζουν τις επιλογές των δημοτών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου