Γιώργος Λαμπράκης: Κοροϊδία δίχως όρια

γιώργος-λαμπράκης-κοροϊδία-δίχως-όρι-79186

Οι εκπρόσωποι του εξωραϊστικού συλλόγου Νέων Παγασών όσο τρέφουν αυταπάτες ότι το υπουργείο πολιτισμού θα λύσει άμεσα το πρόβλημα των πεσσών στο δρόμο Βόλου – Αλυκών, όπου σκοτώνεται κόσμος, τόσο θα διαιωνίζεται μια κατάσταση που παραπέμπει πλέον σε κλαυσίγελο.

Το χθεσινό ραντεβού – παρωδία στα «δόντια», εκεί όπου υποτίθεται ότι είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του διευθυντή Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των γραφειοκρατών της αρχαιολογίας που προτίμησαν να δώσουν προτεραιότητα στο θέατρο Μικροθηβών για την εξέταση της μελέτης του έργου, παρά στο θέμα των αιματοβαμμένων πεσσών, που έχουν αφαιρέσει ανθρωπινές ζωές και ευθύνονται για δεκάδες σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη του εξωραϊστικού συλλόγου Νέων Παγανών ήταν συνεπή στο ραντεβού τους με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού και είχαν ετοιμάσει και φάκελο με στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης των βάθρων του ρωμαϊκού υδραγωγείου. Ωστόσο ο ακριβοθώρητος διευθυντής αρχαίων μνημείων τούς έστησε για ώρες, προτιμώντας να ξεκινήσει την επίσκεψή του στην περιοχή από το θέατρο Μικροθηβών. Δεν γνωρίζουμε αν είναι θέμα προτεραιοτήτων ή αν απλά ενημερώθηκαν τα στελέχη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας για τη συγκέντρωση των κατοίκων στα «δόντια» και επέλεξαν να μην γίνει η επίσκεψη του κ Σβολόπουλου εκείνη την ώρα, για ευνόητους λόγους. Πιθανότατα ήθελαν η αυτοψία στο σημείο να γίνει χωρίς κόσμο που θα εξέφραζε τη δικαιολογημένη οργή του και χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους που θα κατέγραφαν τα πάντα. Εξάλλου αυτή την περίοδο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα το θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη έτσι ώστε να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν στο υπουργείο Πολιτισμού είναι «κάποιοι ενοχλητικοί επαρχιώτες να τους ζαλίζουν με λεπτομέρειες» και να έχουν μάλιστα μαζί τους και τα τοπικά ΜΜΕ ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να το πάρουν απόφαση. Ποτέ, καμία υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν πρόκειται να κουνήσει έστω και για ένα εκατοστό τους πεσσούς. Αλλωστε η διευθύντρια της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας ήταν ξεκάθαρη μετά και το τελευταίο τροχαίο στα δόντια στα τέλη Αυγούστου, όπου ένα παλικάρι 24 ετών κινδύνεψε να μείνει παράλυτο. Η κ. Ιντζεσίλογλου είχε δηλώσει τότε ότι δεν θα επιτρέψει να βαφτεί με αίμα ένα αρχαιολογικό μνημείο. Βέβαια η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή καθώς οι πεσσοί στάζουν αίμα εδώ και πολλά χρόνια, καθώς στο περίφημο μνημείο έχουν θυσιαστεί πολλοί συνάνθρωποί μας.

Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ότι δεν είναι δυνατόν να έχει στραφεί μια ολόκληρη πόλη κατά ενός μνημείου και οι ίδιοι να σφυρίζουν αδιάφορα και να κρύβονται πίσω από τον μανδύα της νομιμότητας. Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να επιλεγούν χωρίς να γίνει ζημιά στους πεσσούς. Τόσα χρόνια έπρεπε να είχαν βρεθεί. Για να μην έχει γίνει τόσο καιρό τίποτα απολύτως και την ίδια στιγμή τα «δόντια» να εξακολουθούν να απειλούν και να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές, σημαίνει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση από κανένα υπηρεσιακό ή πολιτικό παράγοντα, σε κεντρικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος σε αυτή την υπόθεση. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι τοπικοί φορείς, σε αντίθεση με τους κατοίκους της περιοχής που ξέρουν πολύ καλά ότι τους κοροϊδεύουν απροκάλυπτα και για αυτό λίαν συντόμως θα δώσουν τη δική τους αποστομωτική απάντηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου