Γιώργος Λαμπράκης: Πολιτικές κοκορομαχίες στην πρωτεύουσα της ανεργίας

γιώργος-λαμπράκης-πολιτικές-κοκορομ-85233

Η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Βόλου για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή βρίσκει τον δήμο Βόλου εν μέσω σκληρής και ολομέτωπης σύγκρουσης με την απελθούσα δημοτική αρχή για οικονομικά και άλλα ζητήματα.

Διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε λαϊκιστές και απλοϊκοί υπογραμμίζουμε το εξής: η πόλη αργοπεθαίνει από την ανεργία, την ύφεση και την εξαθλίωση και οι δημοτικοί άρχοντες έχουν εμπλακεί σε ένα ατέρμονο και αδιέξοδο παιχνίδι εντυπώσεων. Το επισημάναμε και χθες. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραποιηθούν. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να διαστρεβλωθεί η εικόνα των οικονομικών του δήμου, είτε για να φανεί ότι η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε χάος και η απελθούσα παρέδωσε νοικοκυρεμένα και ξεκάθαρα οικονομικά στοιχεία. Μέχρι να ξεκαθαρίσει όμως το τοπίο και να φανεί ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια, η πόλη θα έχει καταλήξει στον γκρεμό.

Η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου αποτελεί πραγματική καμπάνα κινδύνου για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στο Βόλο, ο οποίος είναι πρωταθλητής σε πανελλήνιο επίπεδο με ποσοστά που αγγίζουν πλέον το 40%(!). Με εξαίρεση λίγες εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης με ολιγόμηνες συμβάσεις και αποδοχές που παραπέμπουν σε προνοιακά επιδόματα, δεν κινείται στην περιοχή τίποτα απολύτως σε ότι αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει σχεδόν καταρρεύσει με τις απολύσεις να πέφτουν βροχή, τις εργασιακές σχέσεις να αποτελούν ανέκδοτο και τους μισθούς να έχουν μετατραπεί σε είδος προς εξαφάνιση. Στην αγορά τα λουκέτα μπαίνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν σε οικογενειακό επίπεδο, ενώ στα πολυκαταστήματα απασχολούνται εργαζόμενοι που απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται κάθε τρεις και λίγο. Στα μεγάλα δημόσια έργα της περιοχής που καρκινοβατούν εδώ και χρόνια δεν κουνιέται φύλλο. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού σε κεντρικό επίπεδο και η ανικανότητα σε τοπικό, έχουν οδηγήσει στο απόλυτο τέλμα έργα που θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν και να δώσουν σημαντική ανάσα στην τοπική ημιθανή οικονομία. Ακόμη και σε περιπτώσεις έργων όπου έχουν ξεπεραστεί τα παραπάνω εμπόδια, παράγοντες όπως η αρχαιολογική υπηρεσία, φροντίζουν ώστε να δώσουν τη χαριστική βολή στις όποιες ελπίδες για μια υποτυπώδη έστω ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή, χάνονται ευκαιρίες για τη στήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Η πρόσφατη περίπτωση με το πρόγραμμα χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπου αποκλείστηκε ο Βόλος και επελέγησαν οι εκλογικές περιφέρειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση κυβερνητικής φαυλότητας και αδυναμίας ή ανικανότητας του τοπικού πολιτικού προσωπικού να ανατρέψει ένα διαφαινόμενο, από τις αρχές του καλοκαιριού, φιάσκο. Μακάρι οι βουλευτές μας και οι λοιποί τοπικοί άρχοντες να είχαν αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του Βόλου από το πρόγραμμα με τον ίδιο δυναμισμό που αποτυπώθηκε στη βροχή των ανακοινώσεων κατά συναδέλφων τους ή κατά του αρμόδιου υπουργείου. Δυστυχώς αυτή είναι πραγματικότητα στην πόλη μας. Πολιτικές κοκορομαχίες δίχως τέλος, τις περισσότερες φορές για τις εντυπώσεις, δίχως ουσία και περιεχόμενο. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή διαφορά ζητήματα του δήμου. Αλήθεια, πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η προσδοκία του Εργατικού Κέντρου για τη δημιουργία κοινού μετώπου ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, από πολιτικά πρόσωπα τα οποία χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου