Γιώργος Λαμπράκης: Μέτρα υψηλού κόστους και αναμφιβόλου αποτελέσματος

γιώργος-λαμπράκης-μέτρα-υψηλού-κόστο-98007

Προεκλογικά η παράταξη του σημερινού δήμαρχου Βόλου είχε προτάξει σαν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης που απαιτείται μάλιστα να αντιμετωπιστεί άμεσα, αυτό των αδέσποτων ζώων, τα οποία έχουν κατακλύσει το πολεοδομικό συγκρότημα και σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, απειλούν ακόμη και τη δημόσια υγεία. Στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο έρχεται το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης έτσι ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για τη αντιμετώπιση της σημερινής απελπιστικής κατάστασης. Ωστόσο προκύπτουν δύο ζητήματα που προκαλούν πολλές αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της νέας δημοτικής αρχής. Κατ΄ αρχήν το κόστος του έργου για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων είναι διπλάσιο από το κόστος της αντίστοιχης διαδικασίας, η οποία υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με μηδαμινά ωστόσο αποτελέσματα. Το δεύτερο ζήτημα που μάλιστα έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση των φιλόζωων, αφορά στη φιλοξενία των αδέσποτων που θα περισυλλέγονται από τους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης. Από πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, προκύπτει ότι ο δήμος έχει σκοπό να συγκεντρώσει τα ζώα σε κλειστό χώρο όπου θα παραμένουν άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η ανάγκη της πόλης για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι δεδομένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κολαστήριο για τις αδέσποτες ψυχές προκειμένου να απαλλαγεί το πολεοδομικό συγκρότημα από τις αγέλες των σκυλιών. Η δημοτική αρχή μπορεί να χαρακτηρίζει προσωρινή τη φιλοξενία των ζώων στο νέο χώρο, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδείς γνωρίζει που έχει χωροθετηθεί, ωστόσο οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί και αυτό εξαιτίας της προεκλογικής τοποθέτησης του κ. Μπέου περί δημιουργίας πάρκου αδέσποτων. Ενός χώρου δηλαδή όπου θα συγκεντρώνονται τα ζώα και θα παραμένουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, άγνωστο για πόσο καιρό. Αυτό βέβαια είναι πέρα για πέρα παράνομο καθώς η ισχύουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι υποχρεούνται να περισυλλέγουν τα αδέσποτα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και αφού τα στειρώσουν, τα εμβολιάσουν, τα αποπαρασιτώσουν και τα περιθάλψουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να τα απελευθερώσουν στη συνέχεια στο φυσικό τους περιβάλλον. Το μάντρωμά τους σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο πέρα από παράνομο και βάρβαρο, είναι και αναποτελεσματικό καθώς δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα. Και αυτό εντοπίζεται στους ασυνείδητους που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους μόλις τα βαρεθούν ή αφού διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν πλέον να τα φιλοξενήσουν. Μόνο αν δοθεί βάρος σε αυτήν την παράμετρο μέσα από την επιβολή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων για εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου και παράλληλα γίνουν στοχευόμενες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την υιοθεσία κάποιου αδέσποτου, θα περιοριστεί και στο τέλος θα εξαλειφθεί το πρόβλημα. Ολα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.

Προτάσεις σαν τη συγκεκριμένη, της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής, που εκτοξεύουν τα έξοδα χωρίς να εγγυώνται ουσιαστικές λύσεις και την ίδια στιγμή κινούνται στα όρια της νομιμότητας, απλά θα περιπλέξουν την κατάσταση. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να ζουν με το πρόβλημα, ο δήμος θα ξοδεύει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά σε επιλογές που θα ευνοούν μόνο τους αναδόχους, οι φιλόζωοι θα είναι στα κάγκελα και οι ασυνείδητοι εγκληματίες με τα δηλητηριασμένα δολώματα θα καραδοκούν για να τερματίσουν τη ζωή κάποιου άμοιρου ζώου με τραγικό τρόπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου