Γιώργος Λαμπράκης: Ενα δημοτικό συμβούλιο σκέτη απόλαυση

γιώργος-λαμπράκης-ενα-δημοτικό-συμβο-102374

Όσοι προέβλεψαν μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ότι το νοσηρό κλίμα της προεκλογικής περιόδου που δηλητηρίασε την τοπική κοινωνία θα μεταφερόταν στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου, πέτυχαν διάνα.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι παρατάξεις έδειξαν τις προθέσεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του νεοσύστατου οργάνου, το οποίο καλείται να λειτουργήσει μέσα σε πολεμική ατμόσφαιρα ενώ τα προβλήματα της περιοχής έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα πάθη της προεκλογικής περιόδου και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων που εξελέγησαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, όχι μόνο δεν καταλάγιασαν με την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση των εκλογών αλλά παραμένουν άσβεστα και αναζητούν διέξοδο εκτόνωσης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς επίπεδο, χωρίς σεβασμό στο θεσμικό ρόλο που έχουν αναλάβει, οι πρωταγωνιστές της προχθεσινής «επιθεώρησης» πλήγωσαν βάναυσα με τη συμπεριφορά τους το θεσμό, στον οποίο έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες του για βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητάς του ο απλός πολίτης. Το χειρότερο είναι πως τίποτα δεν προεξοφλεί ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες τραγελαφικές εικόνες στις επόμενες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας.

Ο δήμαρχος και επικεφαλης των παρατάξεων που άνοιξαν το χορό των λεκτικών αντιπαραθέσεων επιπέδου πεζοδρομίου, φαίνεται πως δεν προτίθενται να ρίξουν τους τόνους και να καταφέρουν να συνυπάρξουν υποτυπωδώς έστω στο δημοτικό συμβούλιο. Οι πολιτικές τους και όχι μόνο διαφορές και είναι πολύ βαθιές και ξεπερνούν το θεσμό που υπηρετούν και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των δημοτών. Οι κύριοι αυτοί δείχνουν έτοιμοι να φάνε ο ένας τις σάρκες του άλλου προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να υπερισχύσουν έναντι του αντίπαλου τους. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά μετά τα όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια τη προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά και την «Χάβρα Ιουδαίων» της προχθεσινής συνεδρίασης, δύσκολα θα αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον σκηνές από τα κοινοβούλια της Ταιβάν, ή της Τουρκίας όπου οι βουλευτές πιάνονται συχνά πυκνά στα χέρια μετατρέποντας τις αίθουσες συνεδριάσεων σε παλαίστρες. Αν συνεχιστεί αυτή η νοσηρή κατάσταση οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να προσέρχονται στο δημοτικό συμβούλιο με πανοπλίες, οι δημοσιογράφοι με κράνη και οι πολίτες θα αρχίσουν να διαγκωνίζονται στην είσοδο του δημαρχείου για το ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερη θέση προκειμένου να απολαύσει την επόμενη «θεατρική παράσταση».

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου έχει βαρύτατη ευθύνη για τη αποκατάσταση της τάξης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Ο νέος πρόεδρος καλείται να εφαρμόσει τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται να αντιμετωπίσουν με το δέοντα σεβασμό, το όργανο το οποίο υπηρετούν οι εκλεκτοί του λαού. Δεν είναι ακόμη αργά για να αντιληφθούν ότι όσο αυτοί αναλώνονται σε θεατρινισμούς, ψευτομαγκιές και κοκορομαχίες, η πόλη απαξιώνεται απομονώνεται και τίθεται όλο και πιο πολύ σε κατάσταση καραντίνας από μια εχθρική κυβέρνηση η οποία έδειξε προσφάτως τις προθέσεις της απέναντι στο Βόλο. Η απαξιωτική στάση του υπουργού Εργασίας που αρνήθηκε να δεχθεί τον πρώτο πολίτη του δήμου με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, πανελλαδικά, για το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου. Ωστόσο για να το ακούσουν οι δημοτικοί μας άρχοντες θα πρέπει να σταματήσουν να τρώγονται σαν τα σκυλιά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου