Γιώργος Λαμπράκης: Δεσμοί της αρχαιολογικής υπηρεσίας

γιώργος-λαμπράκης-δεσμοί-της-αρχαιολ-104909

Αυτή τη φορά οι δύσκαμπτοι γραφειοκράτες της αρχαιολογικής υπηρεσίας ξεπέρασαν τον εαυτό τους!

Χωρίς να αιτιολογούν την απόφασή τους για το μπλοκάρισμα των εργασιών κατασκευής μεταλλικής γέφυρας σήμανσης λίγο πριν την είσοδο του τούνελ στον περιφερειακό δρόμο του Βόλου, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σχεδιασμό για παράδοση του πολύπαθου τμήματος του δρόμου, μέχρι τα τέλη Νοέμβριου. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες ενός ολόκληρου πολεοδομικού συγκροτήματος που ζητά επιτακτικά την παράδοση σε κυκλοφορία του τούνελ και της κοιλαδογέφυρας μέχρι τον παραλιακό άξονα Βόλου – Αγριάς, οι αμετανόητοι υπηρεσιακοί παράγοντες της αρχαιολογίας έχουν στυλώσει τα πόδια σε ένα ζήτημα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ήσσονος σημασίας αλλά από μια πιο προσεκτική ματιά προκύπτει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό αγκάθι για την παράδοση του δρόμου σε χρήση. Ακόμη μεγαλύτερο και από το θέμα της παραλαβής του έργου, που μέχρι και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμου Βόλου και περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και όσο δεν τα αντιμετωπίζουμε τόσο θα μεγιστοποιούνται τα τοπικά αδιέξοδα σε ανάλογες υποθέσεις. Ο ρόλος της αρχαιολογίας είναι συγκριμένος και απόλυτα σεβαστός. Όταν όμως ταλαιπωρεί με τις αποφάσεις της ολόκληρες κοινωνίες και προκαλεί πλήθος ανυπέρβλητων προβλημάτων, ακόμη και σε θέματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, απαιτείται να ληφθούν άμεσες και δραστικές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες της αρχαιολογίας να κρατούν τη γνωστή άκαμπτη στάση στο θέμα των πεσσών του ρωμαϊκού υδραγωγείου στο δρόμο Βόλου – Αλυκών όπου σκοτώνεται κόσμος. Δεν είναι δυνατόν η αρχαιολογία να μπλοκάρει με τις αποφάσεις της σημαντικές εργολαβίες γύρω από τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Δεν είναι δυνατόν η αρχαιολογία να απειλεί να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό για την παράδοση του πλέον σημαντικού τμήματος του περιφερειακού δρόμου του Βόλου, δίχως μάλιστα να δίνει εξηγήσεις για τη στάση της επί πέντε ολόκληρους μήνες.

Ο κατάλογος με τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εμπλοκής σε δημόσια και άλλα έργα στην περιοχή, εξαιτίας της ανάμιξης της αρχαιολογίας είναι πραγματικά ατελείωτος. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μετατραπεί σε πληγή για την τοπική κοινωνία και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν έστω κάποιες ενδείξεις για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, σε ότι αφορά τουλάχιστον στους χρόνους αντίδρασης των υπάλληλων της όταν προκύπτουν προβλήματα. Δεν ζούμε πλέον στην Ελλάδα των παχέων αγελάδων. Δεν υπάρχουν πλέον ανεξάντλητα περιθώρια για συσκέψεις, αποφάσεις και ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα σε υπηρεσίες που δικαιολογούν την ύπαρξη τους και τη μισθοδοσία του προσωπικού τους ταλαιπωρώντας τον πολίτη. Απαιτείται άμεσα η τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών σε ότι αφορά τουλάχιστον στους ρυθμούς των υπαλλήλων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απαντούν τεκμηριωμένα και τελεσίδικα στις όποιες εμπλοκές προκύπτουν κυρίως στα δημόσια έργα. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες μιας περιοχής με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όπως ο Βόλος, να ζουν και να αναπνέουν σύμφωνα με τους ρυθμούς των αρχαιολόγων, που κάθε άλλο παρά αισθάνονται ότι πιέζονται από το χρόνο. Η επίσκεψη στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων για τα εγκαίνια ενός έργου – φιάσκο και για το θέμα του περιφερειακού, αποτελεί την ιδανική αφορμή για τα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να δρομολογηθούν επιτέλους λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου