Γιώργος Λαμπράκης: Αλλαγή σελίδας στα λόγια ή στην πράξη;

γιώργος-λαμπράκης-αλλαγή-σελίδας-στα-115268

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βόλου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου μπορεί να συναντήθηκαν χθες σε εγκάρδιο κλίμα και να συμφώνησαν να συνεργαστούν για το καλό των δύο πλευρών και κατ’ επέκταση για το καλό της πόλης, ωστόσο τα ανοικτά ζητήματα που εκκρεμούν για χρόνια και πληγώνουν τις σχέσεις δήμου και ΟΛΒ συνεχίζουν να υφίστανται και δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν με ευχολόγια και καλή διάθεση. Απαιτούν ουσιαστικές προτάσεις, υλοποιήσιμες λύσεις και πάνω από όλα πολύ δουλειά έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι ο δήμος Βόλου και ο Οργανισμός Λιμένος μπορούν να συνυπάρξουν και να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη μιας πόλης, η οποία περιμένει πολλά από την πλήρη αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, του λιμανιού.

Οφείλουμε κατ΄ αρχήν να αναγνωρίσουμε στις δύο πλευρές διάθεση για συνεργασία έτσι ώστε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος και να πάψουν να υπάρχουν αιτίες αντιπαράθεσης που οδήγησαν τον ΟΛΒ ενώπιον της δικαιοσύνης, με το δήμο Βόλου να στηρίζει τις διαμαρτυρίες για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του λιμανιού. Αυτό εκτιμούμε ότι είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών. Από τη στιγμή που μια ολόκληρη συνοικία και κατ΄ επέκταση ένα μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος, δέχονται τις συνέπειες από την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, δεν επιτρέπεται να μη λαμβάνονται υπόψη οι κραυγές αγωνίας μιας σημαντικής μερίδας Βολιωτών που συνεχίζουν να μετρούν απώλειες φίλων και γειτόνων από την επάρατη νόσο. Η διασφάλιση της λειτουργίας του λιμανιού σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει αν αποτελέσει ευαγγέλιο για τη νέα δημοτική αρχή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι και οι δημότες του Παλιού Λιμεναρχείου δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Στη συνέχεια το θέμα των οφειλών του Οργανισμού Λιμένος προς το δήμο από τη χρήση της χερσαίας ζώνης πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα ενός δήμου σε δυσχερή οικονομική θέση, έναντι μιας ανώνυμης εταιρίας με σταθερά έσοδα από την αξιοποίηση του πάρκινγκ και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Το τρίτο σημείο που πρέπει να τεθεί σε ειλικρινή βάση διαλόγου είναι το θέμα της κρουαζιέρας που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της αλλά σε τοπικό επίπεδο δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής. Πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα ήταν να αξιοποιηθεί η προβλήτα σιλό για τον ελλιμενισμό των εντυπωσιακών κρουαζιερόπλοιων, που σήμερα δένουν στη δεύτερη προβλήτα, ανάμεσα σε κοντέινερς και γερανούς οι οποίοι φορτοεκφορτώνουν παλιοσίδερα και σιτηρά. Μόνο αν δρομολογηθούν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα που πληγώνουν τις σχέσεις λιμανιού και δήμου Βόλου μπορούμε να μιλήσουμε για ένα νέο κεφάλαιο αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του δημάρχου με τον πρόεδρο του ΟΛΒ δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, σε αντίθεση με το ψυχροπολεμικό κλίμα των προηγούμενων μηνών όταν οι επικοινωνία της διοίκησης του λιμανιού με τη δημοτική αρχή είχε διακοπεί. Μένει να φανεί αν η νέα δημοτική αρχή έχει τις αντοχές και την ικανότητα να λύσει το γόρδιο δεσμό στις σχέσεις του δήμου με το λιμάνι και αν η διοίκηση του ΟΛΒ διαπίστωσε επιτέλους ότι οι συνεχείς συγκρούσεις σε ζητήματα που πληγώνουν την τοπική κοινωνία δεν οδηγούν πουθενά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου