Γιώργος Λαμπράκης: Η αξιολόγηση δοκιμάζει τις αντοχές των σωματείων

γιώργος-λαμπράκης-η-αξιολόγηση-δοκιμ-122015

Το βηματισμό του αναζητά το σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της αξιολόγησης και των αντιδράσεων κατά του μέτρου που θα εκφραστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Από τη μια η δεδομένη απροθυμία των δημοτικών υπαλλήλων να μετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαρκείας που θα παραλύσουν το δήμο και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και από την άλλη, η περίεργη τακτική της κυβέρνησης που συνεχώς μεταθέτει την τελική προθεσμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο που μοιραία επηρεάζει τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά στην αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων, η οποία προβλέπει την υποχρεωτικά χαμηλή βαθμολόγηση συγκεκριμένου ποσοστού εργαζομένων, σύσσωμοι οι συνδικαλιστές αντέδρασαν και έκαναν λόγο για ένα ξεδιάντροπο σχέδιο αποπομπής από το δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων. Οι κατά καιρούς δεσμεύσεις της κυβέρνησης είτε από τον αρμόδιο υπουργό, είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ότι αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, προφανώς δεν έπεισαν κανέναν. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας ένα κυβερνητικό σχήμα που έχει κάνει επάγγελμα την εξαπάτηση του λαού και έχει αναγάγει σε επιστήμη την υλοποίηση μέτρων που ενώ έχουν καταστροφικό χαρακτήρα για τους πολίτες, πλασάρονται από το μιντιακό κατεστημένο σαν αποφάσεις απολύτως απαραίτητες για τη «διάσωση» της χώρας. Με εξαίρεση όσους εξακολουθούν να επιβιώνουν πλουσιοπάροχα εκμεταλλευόμενοι το άθλιο σύστημα εξουσίας που λυμαίνεται τον τόπο εδώ και δεκαετίες, οι υπόλοιποι δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της αξιολόγησης, που λανσάρεται σαν μέτρο που θα αναβαθμίσει το δημόσιο και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του, επιβραβεύοντας τους άξιους και τους εργατικούς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει πειστεί ότι αποτελεί την κερκόπορτα που θα οδηγήσει σε απολύσεις και περαιτέρω υποβάθμιση ενός συστήματος το οποίο έτσι και αλλιώς καρκινοβατεί. Ο μεγάλος χαμένος από αυτή τη διαδικασία θα είναι ο ίδιος ο πολίτης που αν ταλαιπωρείται σήμερα στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου, φανταστείτε τον Γολγοθά που θα πρέπει να ανεβαίνει καθημερινά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομάκρυνση όσων βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση. Με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας για πάγωμα των προσλήψεων για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια και για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015, εύκολα κάνεις μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση στον δημόσιο τομέα σε περίπτωση που υπαναχωρήσουν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και υλοποιήσουν το σχέδιο της αξιολόγησης. Μετά την άρνηση των δημάρχων να εφαρμόσουν το μέτρο, το έσχατο σημείο αντίστασης είναι η στάση των διευθυντών που προς το παρόν απέχουν από τη διαδικασία με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Κάπου εδώ έρχεται να παρέμβει το πρωτοβάθμιο όργανο των δημοτικών υπαλλήλων, εν προκειμένω, που αφενός πρέπει να καταλήξει σε ένα πλαίσιο αγώνα στον οποίο η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι αυτονόητη και αφετέρου οι όποιες πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις, εντός της διοίκησης του σωματείου, θα παραμερισθούν απέναντι στη λαίλαπα της αξιολόγησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου