Γιώργος Λαμπράκης: Η Βενετία της Κεντρικής Ελλάδας

γιώργος-λαμπράκης-η-βενετία-της-κεντρ-135355

Ο Βόλος μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να γίνει Μονακό ωστόσο Βενετία γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας όταν ενσκήπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως το χθεσινό μπουρίνι.

Μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά, που διήρκεσε η έντονη βροχόπτωση, δρόμοι και διασταυρώσεις σε διάφορα κεντρικά και όχι μόνο σημεία, μετατράπηκαν σε λίμνες, προκαλώντας την αγανάκτηση των δημοτών που έγιναν για άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο. Οι τεράστιοι όγκοι των υδάτων που έπεσαν μέσα σε λίγη ώρα προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, ιδίως μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο όπου δημιουργήθηκαν οι γνωστές λίμνες.

Για περισσότερο από μια δεκαετία το πρόβλημα είναι έντονο και διαρκώς μεγαλώνει σε συγκεκριμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος που πλημμυρίζουν με το παραμικρό μπουρίνι. Ευτυχώς, χθες η έντονη βροχόπτωση κράτησε μόνο είκοσι περίπου λεπτά. Αν η διάρκεια και η έντασή της ήταν μεγαλύτερες τότε είναι σίγουρο ότι θα προέκυπταν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε μια πόλη που μοιάζει ανοχύρωτη σε ανάλογες καταστάσεις. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων μπροστά από το Δημαρχείο, στη Νεάπολη, στο Παλιό Λιμεναρχείο και σε σημεία όπως οι οδοί 2ας Νοεμβρίου, η Παγασών και η Επτά Πλατανίων, είναι αδύνατο να απορροφήσει τα νερά από μια ξαφνική και έντονη βροχόπτωση. Οση προετοιμασία και αν υπάρχει από τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, όσο ακριβής και αν είναι ενημέρωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όση καλή διάθεση και αν έχουν τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αν δεν γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις τον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας τότε κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί το γνωστό σκηνικό των πλημμυρισμένων δρόμων και των αγανακτισμένων πολιτών θα επαναλαμβάνεται. Στα σημεία όπου προκύπτουν προβλήματα σε κάθε έντονη βροχόπτωση υπάρχουν φρεάτια του δικτύου ομβρίων που ωστόσο αδυνατούν να απορροφήσουν τους όγκους των νερών. Κατά συνέπεια απαιτείται η δημιουργία ενός νέου δικτύου στο οποίο θα καταλήγουν τα νερά της βροχής, χωρίς η πόλη να μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα κάθε τρεις και λίγο. Εδώ και χρόνια ακούμε για σχέδια και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και βομβαρδιζόμαστε από δελτία τύπου για προγράμματα που θα λύσουν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της πόλης. Δυστυχώς, έχουμε μείνει στα λόγια και τις υποσχέσεις καθώς με εξαίρεση τις παρεμβάσεις που έγιναν σε συγκεκριμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι υπόλοιπες περιοχές συνεχίζουν να ζουν με τη αγωνία κάθε φορά που ο ουρανός σκοτεινιάζει.

Η νέα δημοτική αρχή που ξεκίνησε ορεξάτη προκειμένου να αποδείξει τις ικανότητες και τις προθέσεις της σε όσους την αμφισβήτησαν και εξακολουθούν να την αμφισβητούν, πρέπει να τοποθετήσει στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της την επίλυση αυτού του προβλήματος. Μέσα από σωστό σχεδιασμό και προσεκτικές κινήσεις οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ και του δήμου πρέπει να δρομολογήσουν την υλοποίηση λύσεων που θα απαλλάξουν την πόλη από τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Σε ότι αφορά στους χείμαρρους, έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά από κινήσεις που σχεδόν έχουν επιλύσει το πρόβλημα. Στο κέντρο του Βόλου όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και διατηρούμε μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η νέα δημοτική αρχή μπορεί να αποτρέψει να μην επαναληφθούν εικόνες όπως οι χθεσινές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου