Γιώργος Λαμπράκης: Προσδοκίες και «αγκάθια»

γιώργος-λαμπράκης-προσδοκίες-και-αγ-142983

Η χθεσινή ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Βόλου κλείνει έναν πολυσέλιδο πολιτικό τόμο στον οποίο καταγράφηκαν αναρίθμητα κεφάλαια στη διοίκηση της πόλης από ικανούς αλλά και ανεπαρκείς δημοτικούς άρχοντες.

Παράλληλα, ανοίγει μια νέα σελίδα για μια δημοτική ομάδα που μέσα σε λίγους μήνες εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να διεκδικήσει το δήμο στις εκλογές του Μαΐου, οργανώθηκε σε παράταξη και κατάφερε όχι απλά να πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά να πετύχει μια εντυπωσιακή νίκη στην πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της, από μεθαύριο Δεύτερα, τα πρόσωπα που θα ασκήσουν διοίκηση στην επόμενη πενταετία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τους αρμοδιότητες και να προετοιμαστούν για το δύσκολο έργο που τους περιμένει. Στην πράξη και μόνο θα φανεί ο βαθμός ετοιμότητάς τους ώστε να επιλύσουν ή έστω να αμβλύνουν ορισμένα από τα εκρηκτικά προβλήματα μια πόλης με τεράστιες δυνατότητες και ακόμη περισσότερες αναξιοποίητες ευκαιρίες.

Το πιο βασικό στοιχείο της νέας δημοτικής αρχής είναι πως θα πρέπει να αντιληφθεί, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ότι από τη Δευτέρα παύει να λειτουργεί σαν δημοτική ομάδα και αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν τη στιβαρή και αξιόπιστη δημοτική αρχή που χρειάζεται η πόλη. Οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο νέος δήμαρχος και οι συνεργάτες του προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, δεν είναι μεγάλες, ούτε οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν παραπέμπουν στη σφαίρα της φαντασίας. Εχουμε την αίσθηση ότι γνωρίζουν πλέον πως αναλαμβάνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο σε ένα δήμο με ιδιαιτερότητες, αξεπέραστα προβλήματα αλλά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Την πρώτη τριετία του Καλλικράτη ελάχιστα έγιναν στον τομέα των έργων με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα. Η διαχείριση μιας οριακής πραγματικότητας που παρέλαβαν οι απερχόμενοι από τους προκατόχους τους, έτσι ώστε να μην τιναχτεί το δημοτικό οικοδόμημα στον αέρα, ήταν η κυρίαρχη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη που πλήρωσε στις πρόσφατες εκλογές το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να έχασε με εκκωφαντικό τρόπο την επανεκλογή, κατάφερε ωστόσο να νοικοκυρέψει οικονομικά ένα δήμο με έλλειμμα άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ και να ξεκαθαρίσει τρεις περιπτώσεις υπευθύνων σε ισάριθμα δημοτικά ταμεία που κατηγορούνται για άνοιγμα τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η παρακαταθήκη της προς τη νέα δημοτική αρχή είναι μια υγιής εικόνα στα δημοτικά ταμεία και ένας σχεδιασμός μέσα από την ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που αν τα «τρέξουν» οι καινούργιοι δημοτικοί άρχοντες τότε θα αλλάξει η εικόνα της πόλης μέσα σε λίγα χρόνια.

Το μεγάλο ζητούμενο για τον Αχιλλέα Μπέο και τους συνεργάτες του είναι η επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων της καθημερινότητας σε μια πόλη 130.000 κατοίκων που το φετινό καλοκαιροί στερήθηκαν το νερό, η κίνηση τους στους δρόμους μετατρέπεται καθημερινά σε έναν απερίγραπτο εφιάλτη ταλαιπωρίας και εκνευρισμού, ο περιφερειακός δρόμος παραμένει ημιτελής και η καθαριότητα μαζί με το θέμα των αδέσποτων προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Προβλήματα που σε άλλες περιοχές έχουν αντιμετωπιστεί ή βρίσκονται κοντά στην επίλυσή τους, στο Βόλο του 2014 εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα και η νέα δημοτική αρχή καλείται να τα επιλύσει μετατρέποντας το κορυφαίο θεσμικό όργανο της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο, σε χώρο παραγωγής έργου και όχι σε πεδίο ξεκαθαρίσματος προεκλογικών λογαριασμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου