Γιώργος Λαμπράκης: Ελλειμμα νερού, πλεόνασμα πολιτικής ανεπάρκειας

γιώργος-λαμπράκης-ελλειμμα-νερού-πλε-144386

Τις συνέπειες από την παντελή απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στο μείζονα τομέα της επάρκειας νερού πληρώνουν το φετινό καλοκαίρι οι Βολιώτες, που ζουν καθημερινά το μαρτύριο της σταγόνας.

Ολόκληρες γειτονιές μένουν χωρίς νερό για το μισό και πλέον 24ωρο, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και ανυπόφορης υγρασίας. Ακόμη και για τις ανάγκες ατομικής υγιεινής, οι πολίτες, αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό και την ίδια στιγμή εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία στην ουσία τους χρεώνει για υπηρεσίες που δεν παρέχει. Τα δύσκολα είχαν φανεί από τις αρχές της Aνοιξης όταν διαπιστώθηκε το τεράστιο έλλειμμα νερού το φετινό καλοκαίρι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Παρά τις ανακοινώσεις και τα μέτρα που κατά καιρούς εξήγγειλε η επιχείρηση ύδρευσης, δεν προέκυψε κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα και σαν ύστατη λύση επελέγη η μείωση της πίεσης στο δίκτυο, κατά το μισό και πλέον 24ωρο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό σε περιοχές της Νέας Ιωνίας καθώς και στις βόρειες συνοικίες του Βόλου. Η κατάσταση στις γειτονιές είναι εκρηκτική με τον κόσμο να έχει αγανακτήσει από το φετινό μαρτύριο. Το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ καθώς τα πηγαία νερά σχεδόν έχουν στερέψει, οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και παράγουν λιγοστό νερό και αυτό υποβαθμισμένης ποιότητας, ενώ οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ χρειάζονται ένα μεγάλο θαύμα για να γεμίσουν. Εφόσον μας λυπηθεί ο Θεός και βρέξει για αρκετές μέρες, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα αποθέματα νερού, τότε μπορεί να καλύψουμε το δύσκολο διάστημα του Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου. Διαφορετικά θα προκύψουν καταστάσεις που δεν έχουμε καν διανοηθεί.

Είναι πραγματικά το πρώτο καλοκαίρι της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας που βρίσκεται ο Βόλος σε τόσο δεινή θέση από πλευράς επάρκειας νερού. Είναι ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που οι εκάστοτε διοικήσεις της επιχείρησης ύδρευσης είχαν στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν περιόδους λειψυδρίας όπως η τρέχουσα. Αν είναι δυνατόν να ελπίζουμε στο Θεό για να ξεδιψάσουμε. Ούτε στις ατέλειωτες σαβάνες της κεντρικής Αφρικής δεν υπάρχουν πλέον ανάλογες προσδοκίες. Δυστυχώς σε μια πόλη που βρίσκεται στις παρυφές ενός βουνού με τεράστια υδατικά αποθέματα δεν έγινε τίποτα απολύτως για δεκαετίες έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δαπανήθηκαν από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδίους πόρους για μελέτες και εργολαβίες που έκαναν πιο πλούσιους τους εργολάβους και άφησαν την πόλη στην τραγική ένδεια της λειψυδρίας. Η ανικανότητα του τοπικού πολιτικού προσωπικού σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ αιρετών από διαφορετικές παρατάξεις, οδήγησαν στη σημερινή κατάντια που καλείται να διαχειριστεί μια δημοτική αρχή χωρίς την εμπειρία που υποτίθεται ότι είχαν οι προκάτοχοι της.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε από τη Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ η ολοκληρωμένη μελέτη για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στη λεκάνη απορροής του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Eργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για την εξοικονόμηση νερού προτείνεται να υλοποιηθούν σε απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα. Σαν να έχουμε χρόνο για χάσιμο, σαν να μην είναι ορατός ο εφιάλτης της λειψυδρίας, σαν να έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με το Θεό ότι θα βρέχει συνεχώς και οι δεξαμενές νερού θα είναι μονίμως γεμάτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου