Γιώργος Λαμπράκης: Τα ζητούμενα του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση

γιώργος-λαμπράκης-τα-ζητούμενα-του-αγ-147201

Ο αγώνας των δημοτικών υπαλλήλων ενάντια σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές του κλάδου, σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει να ολοκληρώσει την περίφημη διαδικασία της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, με τους εκπρόσωπους τους επικεφαλής, αντιδρούν και ετοιμάζονται για μια ολομέτωπη σύγκρουση με απρόβλεπτη κατάληξη. Οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο και το κορυφαίο συνδικαλιστικό τους όργανο η ΑΔΕΔΥ, έχουν πειστεί ότι οι κυβερνητικές προθέσεις δεν είναι αγαθές. Δεν πρόκειται δηλαδή μέσω της αξιολόγησης να αντιμετωπιστούν κάποιες στρεβλώσεις αναφορικά στην κατανομή του προσωπικού και τις αρμοδιότητες του. Πρόκειται για μια ύπουλη διαδικασία καρατόμησης του 15% των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν υποχρεωτικά με χαμηλή βαθμολογία από τους προϋφισταμένους τους ενώ στη συνέχεια το λόγο θα έχουν οι δήμαρχοι, σε ό,τι αφορά στους υπό αξιολόγηση δημοτικούς υπαλλήλους.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του καθώς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της διαθεσιμότητας που οδήγησε στη ανεργία 100άδες δημοσίους υπαλλήλους, επιμένει ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος αλλά δεν γίνονται πιστευτές αυτές οι διαβεβαιώσεις. Οι πάντες γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις μιας κυβέρνησης απόλυτα υποταγμένης στις επιδιώξεις των δανειστών. Σε κανένα μεγάλο ζήτημα που βύθισε στην απελπισία εκατομμύρια πολίτες δεν ύψωσαν το ανάστημά τους. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση της αξιολόγησης που θα τροφοδοτήσει τις δεξαμενές των υπό απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να διορθώσουν κάποιες έστω από τις αδιαμφισβήτητες στρεβλώσεις στο ελληνικό δημόσιο. Διαφορετικά δεν θα προβλεπόταν υποχρεωτική χαμηλή βαθμολόγηση συγκεκριμένου ποσοστού εργαζομένων. Απλά θέλουν να βρουν τα επόμενα «πρόβατα επί σφαγή», αδιαφορώντας για την περαιτέρω αποδυνάμωση υπηρεσιών που καρκινοβατούν και ταλαιπωρούν με την ανεπάρκεια τους, τους πολίτες. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Βόλου τα κενά σε προσωπικό είναι εκρηκτικά και τα προβλήματα στη καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις για την πρόσληψη συμβασιούχων, ακόμη και με δίμηνες συμβάσεις, για την κάλυψη εποχιακών αναγκών μιας υπηρεσίας με νευραλγικό χαρακτήρα στην καθημερινότητα του δημότη. Ακόμη και εκεί λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την αξιολόγηση και να βάλει στον προθάλαμο των απολύσεων το 15% του προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται όλο το καλοκαίρι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οριστικοποιούν το πλαίσιο του αγώνα τους. Δεν αποκλείεται να έχουν χαρακτήρα διαρκείας οι αντιδράσεις των δημοτικών υπαλλήλων που ωστόσο έχουν να λύσουν προηγουμένως δύο σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να διασφαλίσουν τη μαζικότητα και την ενότητα στον αγώνα τους. Πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν. Τα μέχρι τώρα δείγματα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η στάση των μελών του σωματείου που κάθε άλλο παρά από ομοφωνία και σύμπνοια διακρίνεται. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο προβλήματα τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει ένας αγώνας επιβίωσης που θα απαξιωθεί λίγες μόλις ώρες μετά την προκήρυξή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου