Γιώργος Λαμπράκης:Ανούσιοι καβγάδες για τα αυτονόητα

γιώργος-λαμπράκηςανούσιοι-καβγάδες-193130

Διαστάσεις ανούσιας κόντρας με έντονα συντεχνιακά χαρακτηριστικά τείνει να λάβει ένα θέμα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία. Οι οξύτατες αντιδράσεις των καταστηματαρχών εστίασης για τους εντατικούς ελέγχους που διενεργούν μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας και της αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος, απειλούν να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τη βασική φιλοσοφία του μέτρου.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός του αριθμού των καπνιστών, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των λεγόμενων παθητικών καπνιστών, είναι οι στόχοι του μέτρου και όχι η είσπραξη πρόστιμων ή ο μηδενισμός του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης. Οι καταστηματάρχες του κλάδου είναι στα κάγκελα από την ημέρα που αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νόμου, καθώς η σχετική νομοθεσία υφίσταται εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς νόμους στον θαυμαστό κόσμο της Ελλάδας. Υποστηρίζουν ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων τους εκμηδενίστηκε από τότε που άρχισαν να χτενίζουν το κέντρο της πόλης τα κλιμάκια των ελεγκτών, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν εντοπίζονται καπνιστές, αλλά επειδή οι υπεύθυνοι των καταστημάτων δεν έχουν φροντίσει για την απαιτουμένη σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος. Αίσθηση μας είναι ότι οι υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, επιδεικνύουν σε αυτό τον τομέα υπερβάλλοντα ζήλο και δίνουν έτσι την αφορμή στους αμετανόητους υποστηρικτές της πρότερης άναρχης κατάστασης να επιχειρηματολογούν ενάντια στα αυτονόητα. Διότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, θεωρείται δεδομένη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Για να εφαρμοστούν στη χώρα μας ανάλογα μέτρα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή.

Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να φροντίσει άμεσα για την εντατικοποίηση των έλεγχων σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στη Μαγνησία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων ημερών. Διότι οι τοπικοί επιχειρηματίες εστίασης
υποστηρίζουν ότι στοχοποιούνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λόγω της καταγωγής της υφυπουργού Υγείας. Η τελευταία δηλώνει ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κατά γράμμα εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ η άλλη πλευρά δηλαδή οι καταστηματάρχες, την καλούν να ανοίξει γραφείο ευρέσεως εργασίας προκειμένου να βρει δουλεία στους ίδιους και στους υπαλλήλους τους, όταν κλείσουν οι επιχειρήσεις τους εξαιτίας των εξοντωτικών προστίμων και την κάθετης πτώσης στον κύκλο εργασιών τους.

Εάν δεν πέσουν οι τόνοι και συνεχιστεί αυτή η κόντρα τότε δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην εφαρμογή του νόμου. Η μια πλευρά θα συνεχίσει να καταγγέλλει την άλλη και στο μεταξύ η ουσία του προβλήματος θα έχει χαθεί. Όταν λοιπόν προκύπτει ότι σε ένα νομό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ταράξει στα πρόστιμα τις επιχειρήσεις και στον διπλανό δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα κλιμάκια ελέγχου τότε το παιχνίδι κινδυνεύει να χαθεί πριν την έναρξη του. Το συγκεκριμένο μέτρο αποκλείεται να γίνει αποδεκτό αδιαμαρτύρητα από έναν κλάδο που μόλις βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις επικαλείται τα λουκέτα. Η διασφάλιση ότι σε όλη την επικράτεια εφαρμόζεται ο νόμος με την ίδια ένταση και η ανεκτικότητα των ελεγκτών σε περιπτώσεις όπου δεν επιβάλλεται η βεβαίωση προστίμων, μπορεί και να σώσουν την παρτίδα. Για το καλό ημών των μη καπνιστών, της δημόσιας υγείας και της ελληνικής οικονομίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου