Γιώργος Λαμπράκης:Ακρατος παλαιοκομματισμός και αμετανόητοι κομματάρχες

γιώργος-λαμπράκηςακρατος-παλαιοκομ-195211

Ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις τρέχει όλο αυτό το διάστημα η τοπική κομματική οργάνωση της Ν.Δ., η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά αντιμετώπισε τόσο μεγάλη δυστοκία στην επιλογή πρόσωπου το οποίο θα διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα στο δήμο Βόλου.

Αφού πέρασε ένας ολόκληρος μήνας άστοχων κινήσεων, υπόγειων διεργασιών και παλαιοκομματικών τακτικών, που πλήγωσαν περαιτέρω το κόμμα και απογοήτευσαν ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους του, η τοπική ΝΟΔΕ έβαλε στο παιχνίδι για την τελική επιλογή τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Δυστυχώς οι εντυπώσεις χάθηκαν, η ενότητα το ίδιο και την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι που ανακοίνωσαν μονομερώς και έως ένα βαθμό εκβιαστικά την πρόθεση τους να ηγηθούν συνδυασμών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το δήμο Βόλου τον ερχόμενο Μάιο, εμφανίστηκαν απρόθυμοι έστω και να συζητήσουν μεταξύ τους για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός κοινού ψηφοδελτίου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ αρχικά δήλωναν υπέρμαχοι των ανεξάρτητων και αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών, μακριά από κόμματα και πολιτικές παρατάξεις, στη συνέχεια έσπευσαν να συναντηθούν με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ζητώντας, στην ουσία, το χρίσμα από την επίσημη ΝΔ.

Τα λάθη που έγιναν όλο αυτό το διάστημα θα κοστίσουν ακριβά στην τοπική κομματική οργάνωση, όχι μόνο ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση η οποία εμφανίζει τα στελέχη του κόμματος να αλληλοσπαράσσονται σε κάθε ανάλογη περίπτωση, σαν να έχουν ανοικτούς λογαριασμούς από παλιά και όταν προκύπτει η κατάλληλη αφορμή επιδίδονται σε έναν ανελέητο αγώνα αλληλοεξόντωσης. Ας μη γελιόμαστε, σε όλες σχεδόν τις κομματικές οργανώσεις τα δεδομένα είναι περίπου τα ίδια και πάντα προκύπτουν εσωτερικά ζητήματα τα οποία όμως στο τέλος αντιμετωπίζονται.

Δυστυχώς για την τοπική κομματική οργάνωση της ΝΔ, τα στελέχη της δεν διδάχθηκαν το παραμικρό από τη σημαντική επιτυχία που κατέγραψε η διαδικασία επιλογής των νέων οργάνων διοίκησης στη ΝΟΔΕ Μαγνησίας.

Στη Ν.Δ. φαίνεται πως επικρατεί ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς που παραπέμπει σε παλαιότερες 10ετίες, όταν οι

κομματάρχες έλυναν και έδεναν όχι μόνο σε ζητήματα επιλογής υποψηφίων αλλά γενικά σε ότι είχε να κάνει με την άσκηση πολιτικής στον κάθε τοπικό μικρόκοσμο. Αυτά τα δεδομένα όμως άλλαξαν δραματικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων και της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας. Οι παρασκηνιακές διεργασίες, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και η επιβολή προσώπων τα οποία κινούνται εντός κομματικής γραμμής, αποτελούν οριστικό και αμετάκλητο παρελθόν. Δυστυχώς για την τοπική κομματική οργάνωση της ΝΔ, τα στελέχη της δεν διδάχθηκαν το παραμικρό από τη σημαντική επιτυχία που κατέγραψε η διαδικασία επιλογής των νέων οργάνων διοίκησης στη ΝΟΔΕ Μαγνησίας. Όταν έπρεπε να υιοθετήσουν ανάλογες διαδικασίες για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου, τον οποίο θα στηρίξουν ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου, επέστρεψαν στις παλιές εσωστρεφείς τακτικές απαξιώνοντας, στην ουσία, την κομματική βάση και αποθαρρύνοντας πολλά πρόσωπα τα οποία είχαν τη διάθεση να εμπλακούν στην περιπέτεια μιας εξαιρετικά δύσκολης προεκλογικής περιόδου. Τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ παρέδιδαν μαθήματα κοινωνικής δημοκρατίας, επιλέγοντας παρά τις εσωτερικές τους διαφωνίες τον δικό τους «εκλεκτό» με υποδειγματικό τρόπο, στο συγκυβερνών κόμμα ο παλαιοκομματισμός της εποχής του κινηματογραφικού Γκρούεζα συνεχίζει να κυριαρχεί και να μετατρέπει σε παρωδία κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου