Γιώργος Λαμπράκης:Μονομερείς αποφάσεις εις βάρος ιδιοκτητών ακινήτων

γιώργος-λαμπράκηςμονομερείς-αποφάσ-201528

Αντιμέτωποι με εξόφθαλμες αδικίες βρίσκονται πολλοί κάτοικοι του οικισμού της Κριθαριάς, λίγο έξω από το Βόλο, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Οι άνθρωποι αυτοί υποστηρίζουν ότι ο δήμος όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις τους για τα θέματα οικιστικής ανάπτυξης και χρήσεων γης στην περιοχή, αλλά προχώρα στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού που θα ανατρέψει με δραματικό τρόπο ένα καθεστώς 10ετιών. Βάσει αυτού του καθεστώτος οι οικιστές της Κριθαριάς αγόρασαν τα οικόπεδα τους και στη συνέχεια έχτισαν τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και να μην έχουν στην κατοχή τους άλλο ακίνητο. Η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ούτε επεκτείνει τα όρια οικιστικής ανάπτυξης, ούτε αλλάζει τα υφιστάμενα δεδομένα αναφορικά στις χρήσεις γης, ούτε αποκαθιστά αδικίες σε ότι έχει σχέση με τη ρυμοτομική ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν 100άδες τετραγωνικά από τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να διανοιγούν δρόμοι, ενώ την ίδια στιγμή σε διπλανό οικοδομικό τετράγωνο η αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται με εντελώς διαφορετικούς όρους. Κάποιοι δηλαδή θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των οικοπέδων τους και κάποιοι άλλοι θα παραχωρήσουν ελάχιστα τετραγωνικά. Δεν γνωρίζουμε αν οι δεύτεροι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά σίγουρα το καθεστώς που πάει να διαμορφωθεί βάσει του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου οξύνει περαιτέρω τις στρεβλώσεις, σε μια περιοχή η οποία ουδέποτε είχε ομοιόμορφη οικιστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα σε θέματα διάνοιξης δρόμων και κανόνων ομαλής λειτουργίας, ενός οικισμού εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, κρατούσαν δέσμια για δεκαετίες μια ολόκληρη περιοχή και ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους της, που φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή άναρχη κατάσταση.

Aυτό που εισπράττει η τοπική κοινωνία από τις πρόσφατες αποφάσεις του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της πόλης είναι πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι άτολμος, χωρίς όραμα για το μέλλον της πόλης και το πιο σημαντικό, κρατά δέσμιες ολόκληρες περιοχές με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες

Οι προτάσεις των μελετητών και οι κατευθύνσεις των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών του δήμου Βόλου, σε συνδυασμό με τη διαβούλευση που προηγήθηκε, δημιούργησαν την προσδοκία ότι τόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όσο και το Ρυθμιστικό που αναμένεται, θα λύσουν μια σειρά από εκρηκτικά προβλήματα δόμησης στον δήμο Βόλου και θα εξασφαλίσουν με δίκαιο τρόπο την οικιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, σε έναν ορίζοντα 30 τουλάχιστον ετών. Αντίθετα, αυτό που εισπράττει η τοπική κοινωνία από τις πρόσφατες αποφάσεις του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της πόλης είναι πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι άτολμος, χωρίς όραμα για το μέλλον της πόλης και το πιο σημαντικό, κρατά δέσμιες ολόκληρες περιοχές με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις οικιστών και εκπροσώπων περιοχών, οι οποίες είτε μένουν εκτός σχεδιασμού, είτε δεν λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, ούτε στον ελάχιστο βαθμό. Αλήθεια, ποια ήταν η σκοπιμότητα της διαβούλευσης που προηγήθηκε εφόσον ο δήμος προχώρησε μονομερώς στη λήψη αποφάσεων οι οποίες καθορίζουν το μέλλον ολόκληρων περιοχών και καταδικάζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν την ατυχία να επηρεάζονται από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου