Γιώργος Λαμπράκης: Οι αγρότες δείχνουν το δρόμο

γιώργος-λαμπράκης-οι-αγρότες-δείχνου-211972

Τα αγροτικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται τα τελευταία 24ωρα στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στο μπλόκο του Αερινού, με τη συμμετοχή αγροτών χθες από το Ανατολικό Πήλιο και σήμερα από το Νότιο, αποδεικνύουν ότι η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου κάθε άλλο παρά έχει καμφθεί.

Οι κινητοποιήσεις στην περιοχή συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, παρά τις εκτιμήσεις είτε από λάθος εντύπωση, είτε από σκοπιμότητα, ότι ο αγώνας θα ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα και πως οι αγρότες θα επιστρέψουν με σκυμμένο το κεφάλι στα χωριά τους. Μάλιστα η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά αντίθετα καταγράφεται μια ανέλπιστη μαζικοποίηση των αντιδράσεων, πέρα από κομματικές προτιμήσεις και συμφέροντα. Άλλωστε το τοξικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και για την αγροτική οικονομία, αναγκάζει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να παραμερίσουν τις όποιες αντιθέσεις του παρελθόντος και να πορευθούν σε μια κοινή πορεία απέναντι στη φορολογική λαίλαπα του υπουργείου Οικονομικών. Μετά από σχεδόν 15 ημέρες αγροτικών κινητοποιήσεων στα δύο μπλόκα της Μαγνησίας, η παρουσία μηχανημάτων αυξάνεται και από χθες μπήκαν στο παιχνίδι και οι αγανακτισμένοι αγρότες του Πηλίου. Μπορεί οι περιοχές στον κάμπο και τα ορεινά να έχουν μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά στα επιμέρους προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες στις κατά τόπους καλλιέργειες, αλλά οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για την εξοντωτική φορολόγηση ακόμη και των αγροτών που έχουν ετήσιο εισόδημα λίγων χιλιάδων ευρώ, ενώνουν τον αγροτικό κόσμο και τον αναγκάζουν να κάνει στη άκρη διαφορές του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Δυστυχώς, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αγροτών τα προηγούμενα χρόνια προχωρούσαν στη δημιουργία μπλόκων ανάλογα με τις κομματικές και πολιτικές προτιμήσεις της κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα ο αγώνας να αποδυναμώνεται και η κοινωνία να σχηματίζει μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για το «δια ταύτα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Όλα αυτά φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν και ο μόνο λόγος για την αδυναμία

συγκρότησης ενός ενιαίου αγροτικού μπλόκου στη Μαγνησία αφορά σε καθαρά πρακτικούς λόγους και όχι στις ιδεολογικές διαφορές των συντονιστικών επιτροπών.

Το βλέμμα των αγροτών στρέφεται πλέον στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, με τα περιθώρια υποχωρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα. Για αυτό άλλωστε φρόντισαν από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσουν στην ανακοίνωση ορισμένων διορθωτικών, υποτίθεται, κινήσεων σε ότι αφορά στη φορολόγηση των αγροτών. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους «καθαρή κοροϊδία». Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου που θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Στουρνάρα θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι απέναντι τους βρίσκεται ένας αδίστακτος τεχνοκράτης με ξεκάθαρες εντολές για τη δημιουργία πλεονασμάτων, αδιαφορώντας για την πραγματική εικόνα της οικονομίας και των πολιτών. Πρόκειται για τον υπουργό που με τις άδικες και παράλογες αποφάσεις του, καταδίκασε εκατομμύρια Έλληνες σε έναν αργό κοινωνικό θάνατο από τον οποίο θα ξεφύγουν μόνο αν αντισταθούν μαζικά και δυναμικά. Όπως κάνουν οι αγρότες που δείχνουν το δρόμο στους υπόλοιπους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου