Γιώργος Λαμπράκης:Υπαρχουν επαρκή νομικά επιχειρήματα;

γιώργος-λαμπράκηςυπαρχουν-επαρκή-νο-213898

Το νομικό της οπλοστάσιο προσπαθεί να ισχυροποιήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου ενόψει της δύσκολης δικαστικής μάχης με την τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ, στις 10 Απριλίου, όταν εκδικάζεται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης της ΔΕΥΑΜΒ κατά της απόφασης του πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, που επιδίκασε στην εταιρία αποζημίωση ύψους σχεδόν πέντε εκατομμύριων ευρώ, για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την αρνητική, για τη ΔΕΥΑΜΒ, απόφαση από το ίδιο δικαστήριο που δικαίωσε την ΕΡΓΗΛ αναγνωρίζοντας την αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου πριν από τέσσερα χρόνια. Μπορεί οι νομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης ύδρευσης να μην απογοητεύονται από τη συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και ισχυροποιεί τη θέση της εταιρίας ενόψει της κρίσιμης εκδίκασης, στο ανώτατο δικαστήριο. Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου Λάρισας λέει με απλά λόγια ότι ο ανάδοχος παρέδωσε το έργο σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και πως η ευθύνη για την παραλαβή βαρύνει εξολοκλήρου τη ΔΕΥΑΜΒ, που καθυστέρησε να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα η πλέον κερδοφόρα και δυναμική δημοτική επιχείρηση να έχει μπει σε εξαιρετικά δυσάρεστες περιπέτειες.

Τους προηγούμενους μήνες η νυν διοίκηση της επιχείρησης καλλιέργησε ένα αισιόδοξο κλίμα σε ότι αφορά στην έκβαση της υπόθεσης, μετά και το πόρισμα της επιτροπής η οποία έκανε αυτοψία στο έργο και διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν οι οικονομικές διεκδικήσεις της ΕΡΓΗΛ, αλλά πως η εταιρία έχει κατασκευάσει την εργολαβία χωρίς τις προδιαγραφές της αρχικής σύμβασης, με αποτέλεσμα να διεκδικείται η επιστροφή ποσού ύψους σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό και μόνο το επιχείρημα φαινόταν ικανό να ανατρέψει τα δεδομένα στην εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων έδειξαν πως η εταιρία έχει αρκετά ακόμη ισχυρά νομικά επιχειρήματα που βασίζονται σε δικαστικές αποφάσεις και ισχυροποιούν τη θέση της.

Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι μια «καυτή πατάτα» που κληρονόμησαν η παρούσα δημοτική αρχή και το νυν ΔΣ της επιχείρησης ύδρευσης.

Όποιος είχε την εντύπωση ότι θα κερδηθεί εύκολα μια υπόθεση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο σε ότι αφορά στις διεκδικήσεις τεχνικών εταιριών από φορείς του δημοσίου, προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και διαπίστωσε ότι η ΔΕΥΜΑΒ έχει απέναντί της έναν πολύ σκληρό αντίπαλο, με ένα άριστα προετοιμασμένο νομικό επιτελείο.

Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι μια «καυτή πατάτα» που κληρονόμησαν η παρούσα δημοτική αρχή και το νυν ΔΣ της επιχείρησης ύδρευσης. Οι χειρισμοί τους, έτσι ώστε να μην χαθεί μια δικαστική διαμάχη που ενδεχομένως θα καταδικάσει τη ΔΕΥΑΜΒ, δεν είναι γνωστοί στο σύνολό τους για ευνόητους λόγους. Από τα όσα διαρρέουν προκύπτει πάντως ότι τα νομικά επιχειρήματα τους είναι ισχυρά και θα γίνουν αποδεκτά από τους ανώτατους δικαστές. Ωστόσο, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, θα πρέπει να διαχειριστεί η διοίκηση της επιχείρησης με μεγάλη φειδώ τους όποιους σχεδιασμούς που αφορούν στην υλοποίηση κοστοβόρων τεχνικών παρεμβάσεων, ιδίως αυτών που προϋποθέτουν τη δανειοδότηση ενός φορέα με οριακό προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η διενέργεια διαγωνισμών με επαχθείς όρους, όπως αυτός για την εξαετή χρονομίσθωση του στόλου των αυτοκινήτων που θα καλύψουν τις ανάγκες της ΔΕΥΑΜΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου