Γιώργος Λαμπράκης:Γυρίζει σελίδα το Γηροκομείο

γιώργος-λαμπράκηςγυρίζει-σελίδα-το-γ-215961

Νέες υγιείς βάσεις για τη διασφάλιση, αφενός της βιωσιμότητας του Γηροκομείου Βόλου και αφετέρου, για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, προσπαθεί να οικοδομήσει η καινούργια διοίκηση του ιδρύματος.

Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συγκρότησή της σε σώμα, είχε την πρώτη της επαφή με τα ΜΜΕ και έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων της, σε μια περίοδο κατά την οποία το Γηροκομείο καρκινοβατεί και οι εργαζόμενοι μαζί με τους γέροντες φιλοξενούμενους παραμένουν μετέωροι. Οικονομικό νοικοκύρεμα και μειώσεις αποδοχών είναι οι πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης, που διασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του προσωπικού πριν προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Οι πενήντα περίπου εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο η προσφορά τους προς το ίδρυμα συνεχίζεται παρά το εκρηκτικό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Το χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους έχει χρονικό ορίζοντα διετίες και στο μεταξύ θα λαμβάνουν αποδοχές «κουρεμένες» σε ποσοστό 20%.

Με απλά λόγια, οι μόνοι που δεν φταίνε για την τραγική οικονομική κατάσταση ενός ιστορικού ιδρύματος με τεράστια κοινωνική προσφορά, καλούνται να πληρώσουν πρώτοι ένα σημαντικό τίμημα προκείμενου το γηροκομείο να σταθεί στα πόδια του. Η πλευρά της διοίκησης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την περιστολή του τερατώδους οικονομικού ανοίγματος στο ίδρυμα, όπου μαζί με τις περικοπές μισθών θα εφαρμοστεί και ένα ιδιαίτερα σφιχτό πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Έτσι λοιπόν, με περικοπές μισθών και αιματηρή οικονομία, η νέα διοίκηση φιλοδοξεί να βγάλει το γηροκομείο από το τέλμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις, σε πολιτικό επίπεδο, για την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Αν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις και παράλληλα αρχίσει να αποδίδει ο προγραμματισμός της διοίκησης, με τη στήριξη του προσωπικού, τότε σε λίγους μήνες το ίδρυμα θα ορθοποδήσει.

Αν δε, αποδώσει ο σχεδιασμός για την αύξηση του αριθμού των γερόντων που φιλοξενούνται τότε οι προοπτικές γίνονται ακόμη πιο ευνοϊκές. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας ώστε να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα για τη σωτηρία του γηροκομείου είναι να μπορέσει να δουλέψει απερίσπαστη η νέα διοίκηση, που απαρτίζεται από άτομα τα οποία έχουν όρεξη να προσφέρουν και το πιο σημαντικό, διαθέτουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο. Η τοπική κοινωνία,. σε ότι αφορά στους ανώνυμους πολίτες, θα τους στηρίξει γιατί πολύ απλά όποτε χρειάστηκε να συνδράμει τόσο το γηροκομείο όσο και τα υπόλοιπα κοινωνικά ιδρύματα της περιοχής, το έκανε στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Αυτοί που ήταν και παραμένουν, στην ουσία, απόντες είναι οι εκπρόσωποι των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο Όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν το πρόβλημα από απόσταση ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν την κοινή γνώμη ότι έχουν τη βούληση να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του γηροκομείου με πρακτικούς τρόπους. Ας ελπίσουμε να μη συνεχίσουν την ίδια τακτική και με τη νέα διοίκηση, η οποία όση καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά αν διαθέτει, χρειάζεται στο πλευρό της το σύνολο του τοπικού πολιτικού προσωπικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου