Γιώργος Λαμπράκης:Στο απόσπασμα χιλιάδες ασφαλισμένοι

γιώργος-λαμπράκηςστο-απόσπασμα-χιλι-217438

Έναν απερίγραπτος Γολγοθάς περιμένει από αύριο τους ασφαλισμένους καθώς καταργείται με βίαιο τρόπο η λειτουργία ενός συστήματος με πολλές στρεβλώσεις, αλλά και αρκετά πλεονεκτήματα για τους πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μπαίνει λουκέτο και οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, τίθενται σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή του νέου συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο εντός λίγων εβδομάδων. Ότι έγινε στην ΕΡΤ, που έκλεισε μέσα σε ένα απόγευμα, γίνεται και στον ΕΟΠΥΥ, τον οργανισμό που συστάθηκε πριν από τρία μόλις χρόνια για να την παροχή σωστών υπηρεσίας υγείας με περιορισμένο κόστος. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να είναι συνεπείς ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, θέτουν σε διαθεσιμότητα 8500 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει την επαναπρόσληψη τους με όρους που θα διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Oτι έγινε στην ΕΡΤ, που έκλεισε μέσα σε ένα απόγευμα, γίνεται και στον ΕΟΠΥΥ, τον οργανισμό που συστάθηκε πριν από τρία μόλις χρόνια για να την παροχή σωστών υπηρεσίας υγείας με περιορισμένο κόστος.

Από αύριο λοιπόν, όσοι χρειαστούν γιατρό για εξέταση ή για συνταγογράφηση φαρμάκων που τους είναι απαραίτητα (ιδίως οι συνταξιούχοι), θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο μέχρι να βρουν γιατρό, ο οποίος θα είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα έχει συμπληρώσει τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό των 400 ραντεβού το μήνα. Αν σκεφτείτε ότι ένας γιατρός στα πρώην πολυϊατρεία του οργανισμού εξέταζε καθημερινά 35 με 40 ασθενείς, τότε εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε σε πόσες μέρες θα συμπληρωθεί η λίστα με τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό επισκέψεων. Αλλά και στην περίπτωση που βρείτε γιατρό, αυτός δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει πάνω από το ανώτατο όριο, το οποίο έχει θέσει το υπουργείο υγείας. Αυτό σημαίνει πρακτικά νέα ταλαιπωρία για την εξεύρεση άλλου γιατρού και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά με την καταβολή 10 ευρώ για την επίσκεψη και ενός ευρώ στο φαρμακείο, για την εκτέλεση της κάθε συνταγής. Όσοι δεν καταφέρουν να βρουν γιατρό μέσα από την παραπάνω διαδικασία τότε αναγκαστικά ή θα καταφύγουν στο νοσοκομείο, όπου ο όγκος δουλειάς στα εξωτερικά ιατρεία διπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για να τους εξετάσει κάποιος ιδιώτης γιατρός.

Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος, ουδείς γνωρίζει καθώς μπορεί το υπουργείο να εκτιμά ότι μέσα σε ένα μήνα το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο, ωστόσο οι γιατροί υπολογίζουν πως μπορεί να περάσει ακόμη και ένα τετράμηνο έως ότου ο καινούργιος φορέας αρχίσει να εξυπηρετεί τους σφαλισμένους. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν βέβαια να καταβάλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χωρίς ωστόσο να έχουν την απαιτουμένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από ένα σύστημα στο οποίο καταλήγει κάθε μήνα το 20% των μικτών αποδοχών τους! Αύριο το πρωί οι γιατροί και οι νοσηλευτές του πρώην ΕΟΠΥΥ θα δείξουν, μαζί με τους συνταξιούχους της περιοχής, την οξεία αντίδραση τους σε μια ακόμη τερατώδη και ανάλγητη κυβερνητική απόφαση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μονοί τους, σε έναν αγώνα που αφορά όσους θίγονται από τις αποφάσεις μιας χούφτας αδίστακτων πολιτικών ανδρείκελων, σε μια κατ΄ επίφαση Δημοκρατία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου