Γιώργος Λαμπράκης:Μοιρολάτρες απέναντι σε οδυνηρές ανατροπές

γιώργος-λαμπράκηςμοιρολάτρες-απένα-219691

Η παντελής απουσία των ασφαλισμένων από τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το κτίριο του πρώην ΙΚΑ, ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση των δομών του ΕΟΠΥΥ, ισοδυναμεί με ταφόπλακα στον αγώνα γιατρών και νοσηλευτών υπέρ της διατήρησης των δομών παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καθώς και λιγοστά μέλη οργανώσεων όπως το ΠΑΜΕ και το ΕΠΑΜ έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, που είχε σκοπό να μπλοκάρει τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών στις επιτροπές, οι οποίες συστάθηκαν με εντολή της διοίκησης του οργανισμού. Στη συνέχεια θα μπει λουκέτο στις εγκαταστάσεις του ΕΟΠΥΥ έως ότου επαναλειτουργήσει το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη μορφή πολυϊατρείων αστικού τύπου. Στο μεσοδιάστημα οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα παραμείνουν ξεκρέμαστοι και θα πρέπει να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βρουν γιατρό για εξέταση ή για συνταγογράφηση.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο βάζει λουκέτο σε έναν φορέα χωρίς καν να έχει δημοσιευτεί στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση. Μια αδικαιολόγητη βιασύνη και μια ανεξήγητη προσπάθεια να καταργηθεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη διαθεσιμότητα 8.500 εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται στο πρώην ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 20 χρόνια. Οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα ζήσουν με την αγωνία της επαναπρόσληψης στον νέο φορέα ενώ οι περισσότεροι γιατροί θα επιλέξουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι τις συμβάσεις πείνας που θα προβλέπει το διάδοχο σχήμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών μόλις ένα 20% των συναδέλφων τους θα κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία και θα αποδεχθεί τη νέα σύμβαση, η οποία προβλέπει αποδοχές 1.000 περίπου ευρώ το μήνα. Η κρίση που μαστίζει και τον ιατρικό κλάδο θα αναγκάσει αρκετούς επιστήμονες να σκύψουν το κεφάλι και να ενταχθούν στο νέο φορέα. Οι υπόλοιποι θα κρατήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο για όσο αντέξουν.

Ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα του ΕΟΠΥΥ, πως δηλαδή έχει σχεδιαστεί το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στο οποίο θα ενταχθούν τα σημερινά πολυϊατρεία και οι δομές του πρώην ΙΚΑ. Κατ΄ αρχήν ο προϋπολογισμός του νέου συστήματος θα είναι κουρεμένος έως και 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ, που υπενθυμίζεται συγκροτήθηκε για την περιστολή της τεράστιας ιατρικής δαπάνης για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με απλά λόγια, ένα έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένο σύστημα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί σαν μια πρωτοποριακή καινοτομία, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Τέτοια πειράματα δεν επιχειρούνται ούτε στο Χάρβαρντ το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη μορφή του νέου φορέα όπου οι ιατρικές ειδικότητες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με περίπλοκα προβλήματα υγείας. Σε όλα αυτά οι απλοί πολίτες δεν αντιδρούν αλλά να παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη γνωστή παγωμάρα και την παροιμιώδη μοιρολατρία που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός τα τελευταία τέσσερα χρόνια των οδυνηρών ανατροπών στην καθημερινότητα του, χωρίς να βγάλει άχνα!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου