Γιώργος Λαμπράκης:Η μάχη της πινακίδας

γιώργος-λαμπράκηςη-μάχη-της-πινακίδα-221269

Ετοιμος για τη μάχη της πινακίδας δηλώνει ο δήμος Βόλου, με τι αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώνουν εντός των ημερών το σχεδιασμό τους και να ξεκινούν το ξήλωμα των παράνομων υπαίθριων πινακίδων, από τις αρχές του επόμενου μήνα. Σε αυτή τη διαδικασία τα συλλογικά όργανα των επαγγελματιών, που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή άναρχη κατάσταση παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις και παρά τη σχετική ενημέρωση από πλευράς δήμου, δεν έχουν δείξει την παραμικρή διάθεση συνεργασίας.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι, οι όποιοι ήταν οι μόνοι που απάντησαν στην επιστολή της δημοτικής αρχής, επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση αρνούμενοι να απομακρύνουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετήσει μέλη του κλάδου τους. Από το Επιμελητήριο και τον εμπορικό σύλλογο δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση καθώς θεωρείται, ενδεχομένως, ότι η σημερινή εικόνα στο κέντρο και της γειτονιές της πόλης, όπου ο κάθε μαγαζάτορας τοποθετεί όπου θέλει όσες πινακίδες επιθυμεί για τη διαφήμιση της επιχείρησης του, δεν πλήττει την αισθητική και δεν ενέχει κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς αλλά πεζούς.

Πάνω από 800 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δήμο Βόλου, όπου ο σεβασμός στα θέματα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί ένα από τα πολλά σύντομα ανέκδοτα τούτης της πόλης. Επαγγελματίες οι οποίοι θεωρούν ότι τους ανήκει εκτός από την επιχείρηση τους και ο χώρος έξω και γύρω από αυτή, έχουν διαμορφώσει μια απερίγραπτη κατάσταση που δεν συναντάται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Άναρχη ανάπτυξη διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών πάνω σε πεζοδρόμια, κολώνες, τοίχους και ταράτσες πολυκατοικιών, αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσιών που ανέχονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, είτε γιατί δεν έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είτε γιατί εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το κοινωνικό όφελος. Αδιαφορώντας για τις καταγγελίες των πολιτών και την τήρηση της νομιμότητας, επέτρεψαν με την αδικαιολόγητη αδράνεια τους, να μετατραπεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας σε κακόγουστο παζάρι όπου ο καθένας διαφημίζει ανενόχλητος την πραμάτεια του χωρίς να υπολογίζει αν αυτή η αυθαίρετη πρακτική στρέφεται εναντίον συμπολιτών του, που πληρώνουν αν όχι περισσότερους, ίσους φόρους και τέλη με τον ίδιο. Η περίπτωση των φωτεινών επιγραφών των φαρμακείων που έχουν γίνει μόδα και αποτελούν επικίνδυνη παγίδα για τους διερχομένους οδηγούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της ασυδοσίας η οποία επικρατεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Όλο αυτό το καθεστώς φιλοδοξεί να τερματίσει η δημοτική αρχή που έχει δείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία και τις ισχύουσες κανονιστικές αποφάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών τις οποίες είχαν αναπτύξει γύρω από τις επιχειρήσεις τους οι καταστηματάρχες εστίασης στην παραλία του Βόλου και όχι μόνο. Εκεί ο νόμος εφαρμόστηκε παρά τις αντιδράσεις και τον ξεσηκωμό των θιγόμενων επαγγελματιών. Με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και στην περίπτωση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων που αποτελούν μια από τις πολλές ανοικτές πληγές της πόλης. Για να κλείσουν, δεν χρειάζονται ούτε έξοδα, ούτε πολύς χρόνος. Μόνο διάθεση για σύγκρουση με συντεχνιακές αντιλήψεις και αναχρονιστικές νοοτροπίες που κρατούν το Βόλο δέσμιο εδώ και δεκαετίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου