Γιώργος Λαμπράκης:Μεγαλόπνοα σχέδια και άλυτα καθημερινά προβλήματα

γιώργος-λαμπράκηςμεγαλόπνοα-σχέδια-223743

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει φουντώσει ακόμη η προεκλογική περίοδος, οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με μεγαλόσχημες δεσμεύσεις από τους υποψηφίους δημάρχους, οι οποίοι άρχισαν να επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου διαγωνισμό για το ποιος θα χαϊδέψει περισσότερα αυτιά ψηφοφόρων, με προφανή σκοπό.

Ενώ λοιπόν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων αναφορικά στην τόνωση της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης δίνουν και παίρνουν, αποκαλύπτονται συνεχώς πρακτικά προβλήματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν οι Καλλικρατικές δημοτικές αρχές, αλλά δεν περιλαμβάνεται καν στις προεκλογικές ανακοινώσεις των υποψηφίων ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Εδώ και λίγες ημέρες ο δήμος Βόλου κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία υπηρεσιών όπως η Καθαριότητα και το Πράσινο. Ήδη επιλέχθηκε η ακινητοποίηση των οχημάτων της διεύθυνσης Πρασίνου προκείμενου να μην τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων. Μπλοκαρισμένη σε έναν γραφειοκρατικό τραγέλαφο μεταξύ του τμήματος προμηθειών και του τοπικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από όπου περνούν για έγκριση όλες οι δαπάνες του δήμου, υπηρεσίες μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης προμηθεύονται καύσιμα με το σταγονόμετρο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διεύθυνσης Πρασίνου όπου παραμένουν στην ουσία ακινητοποιημένα τα οχήματά της εδώ και αρκετές ημέρες, αδυνατώντας να μαζέψουν τα κλαδιά από το κλάδεμα των δέντρων στις γειτονιές της πόλης. Αυτό έγινε προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν τα απορριμματοφόρα και πνιγούν στα σκουπίδια οι Βολιώτες, παραμονές μάλιστα των εκλογών, όπου δεν έχει θέση η δυσοσμία των κάδων αλλά η ευωδία των προεκλογικών υποσχέσεων!

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση δυσλειτουργίας ενός δήμου, ο οποίος αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και πρακτικά ζητήματα όπως η απρόσκοπτη προμήθεια καυσίμων για την τροφοδοσία των οχημάτων του. Μέσα σε λίγα χρόνια ο εκλεκτικός μηχανισμός που καθιερώθηκε για το νοικοκύρεμα μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στα δημοτικά αμαξοστάσια οδήγησε τα πράγματα στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Από εκεί δηλαδή που δεν ήξερε κανείς πόσα καύσιμα έβαζε κάθε πρωί ένα απορριμματοφόρο, φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει να ακινητοποιηθεί ένας ολόκληρος στόλος οχημάτων επειδή ο τοπικός επίτροπος συνταξιοδοτήθηκε και ο αντικαταστάτης του από τη Λαμία, έρχεται στο Βόλο μια φορά την εβδομάδα.

Όταν προτείνεται να τον επισκεφτεί στην έδρα του κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας για να υπογράψει τη σχετική απόφαση, αρνείται επικαλούμενος και το τελευταίο γράμμα του νόμου. Σε όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να δώσουν οριστικές λύσεις οι υποψήφιοι σωτήρες της πόλης. Αντί να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών με την παρουσίαση ανεδαφικών σχεδιασμών ας δεσμευτούν καλύτερα για το πώς θα επιλύσουν μια σειρά από νομικίστικες στρεβλώσεις που επέβαλαν τα μνημόνια σε ότι αφορά στη χρηστή διαχείριση των δήμων.

Των φορέων δηλαδή όπου η διαφθορά και η αρπαχτή αποτελούσαν κανόνα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Αφού διασφαλιστεί ότι κάθε μέρα θα γίνεται απρόσκοπτα η αποκομιδή των απορριμμάτων και των κλαδιών από τα πεζοδρόμια, ας παρουσιάσουν στη συνέχεια οι επικεφαλείς των συνδυασμών το όραμα τους για το Βόλο του αύριο. Προηγείται όμως το σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου