Γιώργος Λαμπράκης:Η σκοτεινή πλευρά του «εθελοντισμού»

γιώργος-λαμπράκηςη-σκοτεινή-πλευρά-τ-225403

Νέες διαστάσεις προσδίδουν στη υπόθεση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως αυτή που απέσπασε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από δήμους του Πηλίου, οι αποκαλύψεις οι οποίες ακολούθησαν την είδηση για τον εντοπισμό μιας ακόμη ΜΚΟ που δρούσε με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ως είθισται, μόλις δημοσιοποιήθηκε το νέο σκάνδαλο τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και οι καταγγελίες έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας. Προκύπτει λοιπόν ότι το περίφημο Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών όχι μόνο πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους σε ό,τι αφορά στα ζητήματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, αλλά υιοθετούσε μεθόδους εκπαίδευσης που σύμφωνα με καταγγελίες μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιτότητα των εθελοντών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του υπευθύνου πολιτικής προστασίας στον πρώην δήμο Ιωλκού, που μαζί με αρκετούς ακόμη συνδημότες του μετείχαν το καλοκαίρι του 2007 σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στην έδρα της οργάνωσης, στη Βέροια. Χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή εκπαίδευση, καταγγέλλεται ότι επιχειρήθηκε να λάβουν μέρος στην πυρόσβεση μεγάλης φωτιάς στα βουνά της Ηπείρου, οι εθελοντές του πρώην δήμου Ιωλκού. «Μας οδηγούσαν σαν πρόβατα στη σφαγή», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση την οποία χρησιμοποίησε ο τότε υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας Αχιλλέας Καλυβιώτης, αποτυπώνοντας σε έξι λέξεις τη διάσταση ενός ζητήματος που ανακηρύχθηκε σε μείζον θέμα εθελοντισμού και προστασίας των δασών. Έχοντας την αμέριστη στήριξη υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών, που ενδεχομένως εκτίμησαν ότι οι προθέσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ ήταν αγαθές, το ΕΣΕΠΑ έμπλεξε στα δίχτυα του τουλάχιστον πέντε Καποδιστριακούς δήμους από τους οποίους υπολογίζεται ότι απέσπασε μέσα σε χρονικό διάστημα μιας τετραετίας χρηματικά ποσά 200 περίπου χιλιάδων ευρώ. Και όλα αυτά για την παροχή πεπαλαιωμένων οχημάτων αμφιβόλου υπηρεσιακής επάρκειας, χωρίς άδειες κυκλοφορίας και χωρίς ασφάλιση.

Εκμεταλλευόμενοι το θετικό κλίμα υπέρ οποιασδήποτε εθελοντικής προσπάθειας και πολύ περισσότερο κάθε πρωτοβουλίας στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των δασών μας, πολλοί δήμαρχοι έπεσαν στην παγίδα και έδιναν κάθε χρόνο στο ΕΣΕΠΑ την κρατική χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία, σε ότι αφορά στο θέμα της δασοπυρόσβεσης. Από τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν σε πανελλαδική κλίμακα προκύπτει ότι η οργάνωση του ΕΣΕΠΑ ήταν άριστη και η διεισδυτικότητα του στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων εξαιρετική, σε βαθμό που γεννά υποψίες. Σε κάθε περίπτωση η εισαγγελική έρευνα θα ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης, η οποία αποτελεί καίριο πλήγμα στο κίνημα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Δυστυχώς η χώρα μας με τις παθογένειες της και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης και λειτουργίας του δημόσιου βίου, κατάφερε να εξευτελίσει έναν κορυφαίο θεσμό και να καταρρακώσει μια ιδέα με τεράστια μηνύματα σε κάθε γωνιά της γης.

Ευτυχώς που το εν λόγω σαθρό σύστημα κόστισε μόνο σε χρήματα και όχι και σε ανθρώπινες ζωές καθώς τόσο στη περίπτωση της αποναρκοθέτησης, όσο και της δασοπυρόσβεσης ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, τον οποίο δεν έλαβαν προφανώς υπόψη οι αετονύχηδες των ΜΚΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου