Γιώργος Λαμπράκης:Δύο χρόνια «ΑΝΩΣΗ»

γιώργος-λαμπράκηςδύο-χρόνια-ανωση-228679

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πίστευαν ότι μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από μια χούφτα ενεργών πολιτών, με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων των καταναλωτών κόντρα σε ένα ανίκητο κατεστημένο μεσαζόντων, θα λάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Η χθεσινή παραγγελία των εθελοντών της ΑΝΩΣΗΣ στο Βόλο είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που η συγκεκριμένη ομάδα ένωσε τις δυνάμεις της μαζί με άλλες αντίστοιχες κινήσεις ανά την Ελλάδα, για τη δημιουργία ενός δικτύου πώλησης προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Αφήνοντας στο περιθώριο τους χονδρεμπόρους που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη στρεβλή εικόνα της αγοράς, σε μια χώρα με αρνητικό πληθωρισμό και διαρκώς αυξανόμενες τιμές, εθελοντικές ομάδες σα την τοπική πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και καταγράφουν πλέον έναν εντυπωσιακό απολογισμό.

Περισσότεροι από χίλιοι τόνοι προϊόντων βασικής διατροφής και πρώτης ανάγκης διατέθηκαν στον χειμαζόμενο έλληνα καταναλωτή, σε τιμές μειωμένες έως και 50% σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης των ίδιων προϊόντων στην υπόλοιπη αγορά. Πάνω από 30.000 παραγγελίες που αφορούσαν σε περισσότερες από 7.000 οικογένειες εκτελέστηκαν αυτά τα δύο χρόνια. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην προκειμένη περίπτωση τα παραπάνω νούμερα αποτυπώνουν μια ευνοϊκή πραγματικότητα για τον απλό πολίτη, σε μια εποχή κατά τη οποία το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τις περικοπές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών μετρά και το τελευταίο λεπτό του ευρώ πριν προχωρήσει ακόμη και στις απολύτως αναγκαίες αγορές. Η συμβολή εθελοντικών ομάδων σαν την ΑΝΩΣΗ στην προστασία των καταναλωτών από τους μεσάζοντες και τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις είναι τεράστια.

Εκτιμούμε όμως ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη είναι η επίδρασή τους στο να διαμορφώσουν οι πολίτες μια υγιή καταναλωτική συνείδηση, όπου αφενός θα ψωνίζουν ελέγχοντας και συγκρίνοντας εξονυχιστικά τις τιμές και αφετέρου θα προμηθεύονται την ποσότητα των προϊόντων που τους είναι απαραίτητα χωρίς σπατάλες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το εθελοντικό κίνημα χωρίς μεσάζοντες, που έγινε γνωστό σαν «κίνημα της πατάτας», ήρθε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις χαμένες ισορροπίες σε μια αγορά δίχως ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπου οι καταναλωτές είχαν μετατραπεί σε ανυπεράσπιστα θύματα στα νύχια των επιτήδειων.

Μια σειρά εξόφθαλμων στρεβλώσεων στη διαδικασία διάθεσης βασικών προϊόντων επέτρεπε τον προκλητικό πλουτισμό όσων μετείχαν στο παιχνίδι της διαμόρφωσης των τιμών, τη στιγμή κατά την οποία οι εκάστοτε υπουργοί αναλάμβαναν δεσμεύσεις για την προστασία του καταναλωτή από τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ακόμη και όταν η χώρα μας μπήκε στο φαύλο κύκλο των μνημονίων, το αμετανόητο σύστημα των μεσαζόντων συνέχισε ακάθεκτο να αισχροκερδεί. Ώσπου οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και δημιούργησαν ένα σύστημα τόσο απλό που μέσα σε λίγους μήνες αγκαλιάστηκε από μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών και πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τους. Και όλα αυτά δίχως την παραμικρή στήριξη από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ίσως για αυτό να πέτυχε τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά το σκοπό της η προσπάθεια διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Επειδή οι «μεσάζοντες» του πολιτικού συστήματος και οι «χονδρέμποροι» της εξουσίας έμειναν στο περιθώριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου