Γιώργος Λαμπράκης:Αγανακτισμένοι παραγωγοί, απελπισμένοι καταναλωτές

γιώργος-λαμπράκηςαγανακτισμένοι-πα-234821

Στη χειρότερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους του πρωτογενή τομέα, που προσπαθούν να επιβιώσουν καλλιεργώντας τη γη, βρίσκονται οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών.

Οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπουν τη διπλή φορολόγηση τους, δηλαδή και στο χωράφι και στη λαϊκή, προκαλούν την αγανάκτηση του κλάδου που διαπιστώνει ότι βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Μόνο που τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο καθώς οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών κινδυνεύουν κυριολεκτικά με αφανισμό αν δεν αλλάξουν οι επίμαχες φορολογικές ρυθμίσεις. Με τα σημερινά δεδομένα αντιμετωπίζονται, ως προς τη φορολόγηση τους, και σαν αγρότες και σαν έμποροι αγροτικών προϊόντων, δηλαδή σαν μεσάζοντες με αποτέλεσμα να φορολογούνται δύο φορές με εξοντωτικό τρόπο. Εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής και την κάθετη πτώση του τζίρου τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άδικο φορολογικό καθεστώς που αποσκοπεί στο να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες που θα επιφέρει σε ένα ολόκληρο κλάδο. Διότι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν θα αντέξουν τα νέα φορολογικά βάρη, θα πάψουν να ασχολούνται με τη γη και θα προστεθούν στις ατέλειωτες στρατιές των ανέργων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το πλήγμα δεν θα είναι όμως καίριο μόνο για τον κλάδο αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί ακόμη και καλύπτει βασικές του ανάγκες, στρεφόμενο στο θεσμό των λαϊκών αγορών όπου οι τιμές σε παρά πολλά βασικά είδη διατροφής παραμένουν σε επίπεδα τα οποία μπορεί να αγγίξουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως δεν έχουν στρέψει ποτέ το βλέμμα τους στις ατέλειωτες ουρές των απελπισμένων συνανθρώπων μας που συνωστίζονται καθημερινά στις λαϊκές, κυρίως προς το μεσημέρι, έτσι ώστε να πάρουν από τους πάγκους ότι έχει περισσέψει ή ότι έχουν πετάξει οι παραγωγοί στα σκουπίδια.

Οι βολεμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα πολιτικά στελέχη που περιστοιχίζουν τον κ Στουρνάρα δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε διανομές προϊόντων, όπως η χθεσινή στο λιμάνι του Βόλου, όπου μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας έγιναν καπνός περισσότεροι από 15 τόνοι λαχανικών και φρούτων τα οποία διέθεσαν δωρεάν στους πολίτες οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Ήταν η δεύτερη φορά που έγινε στο Βόλο μια ανάλογη κίνηση. Χθες ωστόσο ο κόσμος ήταν ακόμη περισσότερος και η αγωνία του να εξασφαλίσει μια σακούλα με λίγα μαρούλια, ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική.

Τα τελευταία τρία χρόνια ανάλογες εικόνες επαναλαμβάνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, με πρωταγωνιστές απελπισμένους πολίτες που μέχρι πρότινος μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και πλέον αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη. Για αυτό και σε κάθε διανομή τροφίμων απλώνουν τα χέρια και κρύβουν τα πρόσωπα τους, έτσι ώστε να διαφυλάξουν τουλάχιστον την αξιοπρέπεια τους.

Το δράμα τους όχι μόνο δεν γίνεται αντιληπτό από τον κυβερνητικό συρφετό αλλά λαμβάνονται εις βάρος τους και νέα επώδυνα μέτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου