Γιώργος Λαμπράκης:Στο απόσπασμα η κριτική

γιώργος-λαμπράκηςστο-απόσπασμα-η-κρι-236455

Το δεύτερο συνεχόμενο ναυάγιο στο διαγωνισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου για την χρονομίσθωση οχημάτων, τα οποία θα καλύψουν τις υπηρεσιακές της ανάγκες, όχι μόνο δεν προσγείωσε τη διοίκηση της ΔΕΥΜΑΒ στην πραγματικότητα αλλά αποτέλεσε αφορμή ώστε επιτεθεί επί δικαίων και αδικών, θέτοντας ζητήματα που σχετίζονται ακόμη και με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις όσων επικρίνουν της επιλογές της.

Μπορεί και η τρέχουσα προεκλογική περίοδος να προσφέρεται για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκεται η δημογραφική κριτική με τα παιχνίδια εντυπώσεων ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Η δαιμονοποίηση όλων όσων έχουν αντίθετη άποψη με συγκεκριμένες επιλογές της ΔΕΥΑΜΒ, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική που αρχίζει και καθιερώνεται στους κόλπους της διοίκησης της επιχείρησης ύδρευσης.

Η προσπάθεια να συνδεθούν με ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες απόψεις όσοι ασκούν κριτική στη ΔΕΥΑΜΒ στο θέμα του διαγωνισμού για τη χρονομίσθωση οχημάτων, όχι μόνο καταδεικνύει απώλεια ψυχραιμίας από τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτής της κριτικής αλλά στοχοποιεί όσους ενοχλούν με τις απόψεις τους. Πώς είναι δυνατό να συνδέονται οι δημοσιογραφικές απόψεις, με την επιλογή συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης η οποία ζήτησε με ένδικα μέσα τη μη διενέργεια ενός διαγωνισμού που έχει αποβεί άκαρπος δύο φορές και το πιο σημαντικό αντίκειται στη κοινή λογική; Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να έχει επιλέξει ενόψει και των εκλογών να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε όσους θεωρεί ότι την αδικούν ή πλήττουν την προσπάθεια που καταβάλει για την παραγωγή έργου με τη κριτική τους, αλλά οι μέθοδοι που αρχίζει και χρησιμοποιεί προσομοιάζουν με την τακτική την οποία καταγγέλλει.

Μιλώντας για γκεμπελικές πρακτικές και για λάσπη που εκτοξεύεται προς πάσα κατεύθυνση, με προφανείς σκοπούς, υποτίθεται πως καταδικάζει όσους μετέρχονται αυτών των τακτικών. Ωστόσο όταν βάζει στο ίδιο καλάθι τα λεγόμενα συγκεκριμένου υποψηφίου και τη δημοσιογραφική κριτική τότε πολύ φοβόμαστε ότι βασική της επιδίωξη δεν είναι να μην υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες γύρω από τις υποθέσεις που διαχειρίζεται, αλλά να καλλιεργήσει ένα νοσηρό κλίμα εις βάρος όσων την ενοχλούν. Θα πρέπει να αντιληφθούν στη ΔΕΥΑΜΒ ότι η κοινή γνώμη δεν παρασύρεται εύκολα από τέτοια τερτίπια καθώς διαθέτει και κρίση και άποψη. Σε τέτοιες παγίδες δεν πρόκειται να πέσει όσο και αν το προσπαθούν, όσοι έχουν καταληφθεί από προεκλογικό πανικό. Οι επιδιώξεις και οι ενδεχόμενες σκοπιμότητες των υποψηφίων ούτε αφορούν, ούτε επηρεάζουν όσους λειτουργούν με βάση τη συνείδηση και τον επαγγελματισμό τους. Τα ΜΜΕ πρέπει να μείνουν μακριά από τα πολιτικά παιχνίδια των συνδυασμών.

Οι επικεφαλής τους ας στρέψουν τη προσοχή τους στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και τον τρόπο αντιμετώπισης τους μέσα από υλοποιήσιμες προτάσεις και ας αφήσουν απερίσπαστους τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Αν θεωρούν ότι θίγονται, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στα οποία μπορούν να αποτανθούν. Ο ανεμιστήρας της λάσπης όμως ας στραφεί προς άλλη κατεύθυνση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου