Γιώργος Λαμπράκης:Κλείνουν εκκρεμότητες με δόλια μέσα

γιώργος-λαμπράκηςκλείνουν-εκκρεμότ-244220

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει ένα – ένα τα ανοικτά μέτωπα προκειμένου να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό τη δόση Μαρτίου από την τρόικα.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, γιατί σαν εκκρεμότητες αντιμετωπίζονται οι ανθρώπινες ζωές, είναι και οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι καθηγητές ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που το περασμένο καλοκαίρι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με την υπόσχεση ότι θα απορροφηθούν σε άλλες δομές του δημοσίου. Οι μήνες πέρασαν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν βρήκαν δουλειά, αλλά βρίσκονται πλέον μια ανάσα από την ανεργία καθώς στις 22 Μαρτίου, δηλαδή σε 16 ημέρες από σήμερα, ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια πετάγονται στο δρόμο. Η κυβέρνηση μπροστά στην αγωνιά της να παρουσιάσει στους δανειστές τα συμφωνημένα νούμερα για τις απολύσεις στο δημόσιο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των πολιτών. Με μια ύπουλη τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο, αποφασίζεται η άρση απαγόρευσης των απολύσεων και προσλήψεων στο δημόσιο ένα μήνα πριν και μετά τις εκλογές και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Έτσι επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος. Από τη μια κλείνει ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο ενόψει της προεκλογικής περιόδου και από την άλλη έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες λίστες των απολυμένων στο δημόσιο αρκετές ακόμη 100άδες εργαζομένων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν μηδενικές πιθανότητες να βρουν ξανά δουλειά, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά γενικά. Σε ότι αφορά στους σχολικούς φύλακες, από του 2000 περίπου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούνιο, μόνο το 1/4 απορροφήθηκε από δομές και τομείς του δημοσίου όπως τα νοσοκομεία. Πρόκειται για περιπτώσεις πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Οι υπόλοιποι ετοιμάζονται από τις 23 Μαρτίου να προστεθούν στις

ατέλειωτες λίστες των ανέργων της χώρας, χωρίς την παραμικρή προοπτική για το μέλλον τους. Οι υποσχέσεις και οι σχεδιασμοί για απορρόφηση όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σε τομείς του δημοσίου όπου υπήρχαν και εξακολουθούν αν υπάρχουν κενά, παρέμειναν λόγια του αέρα ή αν προτιμάτε, ειπώθηκαν χάριν εντυπώσεων από πολιτικά πρόσωπα με ανύπαρκτη κοινωνική ευαισθησία και συναίσθηση της πραγματικότητας. Στην ίδια μοίρα με τους σχολικούς φύλακες βρίσκονται καθαρίστριες του δημοσίου, δημοτικοί αστυνομικοί και καθηγητές ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων. Μάλιστα στους τελευταίους καταβλήθηκε κουτσουρεμένος ο μισθός του τρέχοντος μηνός.

Τα χρήματα που έλαβαν αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 22 Μαρτίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι το υπουργείο τους θεώρει ήδη απολυμένους. Η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης απλά επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις για χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε προφανώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που πετάει τώρα στο δρόμο, προσελήφθησαν μέσα από τις διαδικασίες που επέβαλε το πολιτικό σύστημα το οποίο υπηρετεί πιστά η οικογένεια του εδώ και δεκαετίες. Σήμερα έρχεται να εφαρμόσει μια πολιτική, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στο αδιέξοδο του πελατειακού κράτους που κυριάρχησε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Όποιος δεν βλέπει την τραγική ειρωνεία σε όλο αυτό το σκηνικό είτε στερείται της κοινή λογικής είτε είναι βολεμένος από το πολιτικό σύστημα το οποίο κατέστρεψε τη χώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου