Γιώργος Λαμπράκης:Αντιμέτωποι με αποικιοκρατικές νοοτροπίες

γιώργος-λαμπράκηςαντιμέτωποι-με-απο-261936

Ισως διατηρείται αυτή η νοσηρή κατάσταση για παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων που συνεχίζουν να διεκδικούν τη διατήρηση των κεκτημένων.

Στο δρόμο της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού που χάραξε πέρυσι, συνεχίζει να βαδίζει και στη φετινή διαπραγμάτευση για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η διοίκηση της γαλλικής εταιρίας η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έδειξε τις προθέσεις της που δεν περιορίζονται πλέον στην περαιτέρω μείωση του κόστος παραγωγής αλλά στοχεύουν ξεκάθαρα στην οικονομική εξαθλίωση των προσωπικού, που εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες. Παρά τις ενδείξεις για σταθεροποίηση του κλάδου του τσιμέντου μέσα στο 2014 και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του ενεργειακού κόστους και τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών, ο γαλλικός επιχειρηματικός κολοσσός έχει βάλει στο μάτι κατακτήσεις 10ετιών και θέλει να τις καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες. Επιδόματα, τριετίες, διατακτικές ακόμη και η αμοιβή για νυχτερινή εργασία και την απασχόληση τις Κυριακές και τις αργίες, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη διοίκηση της εταιρίας που δεν δίστασε πριν από εάν χρόνο να κλείσει το εργοστάσιο του ομίλου στη Χαλκίδα και να οδηγήσει στην ανεργία 10άδες εργαζόμενους. Το δράμα τους δεν έχει ακόμη τελειώσει καθώς συνεχίζονται οι απολύσεις στο εναπομείναν προσωπικό. Ισως διατηρείται αυτή η νοσηρή κατάσταση για παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων που συνεχίζουν να διεκδικούν τη διατήρηση των κεκτημένων.

Αν περάσει ο σχεδιασμός της εταιρίας τότε έρχονται νέες μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 30%. Η προκλητική στάση των εκπροσώπων της εταιρίας στην πρώτη ήμερα των διαπραγματεύσεων, όπου εμφανίστηκαν με άγριες διαθέσεις, ήρθε να επιβεβαιώσει την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι ο εν λόγω όμιλος ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα όταν υπήρξαν σχετικές διαρροές από τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση. Εξάλλου, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι στις συζητήσεις με το σωματείο η διοίκηση της εταιρίας έθεσε ζήτημα περαιτέρω μείωσης του προσωπικού κατά 90 σχεδόν άτομα, μέσα από πρόγραμμα οικιοθελών αποχωρήσεων. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και πληθύνεται η εργολαβική απασχόληση στο τοπικό εργοστάσιο με τους εργαζόμενους να σχηματίζουν καθημερινά ουρές για μεροκάματο λίγο πάνω από τα 25 ευρώ.

Το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και η απόλυτη κυριαρχία των τροϊκανών επιτετραμμένων που έχουν διαλύσει το 90% της εργατικής νομοθεσίας, ευνοούν συμπεριφορές σαν αυτή της εργοδοσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Οταν σε ένα κράτος δεν αποφασίζει η κυβέρνηση αλλά οι τοκογλύφοι και τα εγχώρια τσιράκια τους τότε τα δεινά για τον λαό δεν θα έχουν τέλος. Ακόμη και τώρα που εμφανίζονται τα πρώτα αμυδρά, έστω, σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας, οι επιδιώξεις όσων εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Στην περσινή διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ οι εργαζόμενοι έχασαν ένα επιπλέον 5% των συνολικών αποδοχών τους αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν όλα σχεδόν τα σημαντικά επιδόματα. Φέτος επιχειρείται να αφαιρεθούν στο όνομα της μείωσης της κερδοφορίας του ομίλου. Αν δεν μπει φραγμός τις ορέξεις τους τότε στην επομένη διαπραγμάτευση ίσως να μην υπάρχουν εργαζόμενοι με σταθερή σχέση εργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου