Γιώργος Λαμπράκης: Προεκλογικές κοκορομαχίες

γιώργος-λαμπράκης-προεκλογικές-κοκο-264133

Σε έναν ανελέητο αγώνα ανταλλαγής απαξιωτικών χαρακτηρισμών καθώς και χτυπημάτων κάτω από τη μέση έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα οι μισοί σχεδόν υποψήφιοι δήμαρχοι του Βόλου. Χωρίς πολιτικά επιχειρήματα και με τον συνήθη προεκλογικό λόγο για τα προβλήματα τη πόλης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους να απουσιάζει παντελώς, οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών σε δύο μήνες από σήμερα, θυμίζουν περισσότερο αντιμαχόμενες παρατάξεις παρά πολιτικούς φορείς, οι οποίοι θα αναλάβουν σε λίγο καιρό τις τύχες της πόλης.

Το γεγονός ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης είναι τόσο χαμηλό και η ένταση στον πόλεμο ανακοινώσεων έχει χτυπήσει «κόκκινο», τη στιγμή που απέχουμε δύο ολόκληρους μήνες από την ώρα της κάλπης και ένα μήνα από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Μπορεί κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στο πολεμικό κλίμα να θέλουν να κρύψουν πίσω από αυτό το σκηνικό έντασης την προγραμματική τους γύμνια και την πλήρη απώλεια ρεαλιστικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Βόλου, ωστόσο οι υπόλοιποι που τους ακολουθούν σε αυτό τον κατηφορικό δρόμο, παίζουν μια χαρά το παιχνιδάκι της πόλωσης και θα έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη όλης αυτής της ιστορίας. Γιατί αν δεν αποκλιμακωθεί και μάλιστα άμεσα η ένταση των τελευταίων ημερών και δεν πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ υποψηφίων δημάρχων, τότε ο έλεγχος θα χαθεί και η πόλη θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Πολιτικά πρόσωπα που να ενώνουν και να δίνουν ελπίδα στο λαό έχει ανάγκη ο κόσμος και όχι υποψηφίους που δυναμιτίζουν, ένα έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό κλίμα λόγω των γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Αλήθεια, όσοι μετέχουν σε αυτό το σόου ανταλλαγής χαρακτηρισμών και εντυπώσεων, ενεργούν με βάση τις ανάγκες της πόλης ή επιδιώκουν να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδρα για προφανής λόγους; Έχουν ρωτήσει τον κόσμο αν και πόσο τον ενδιαφέρει όλο αυτό το σκηνικό έντασης; Οι σύμβουλοί τους, που υποδαυλίζουν και τροφοδοτούν αυτό τον πόλεμο ανακοινώσεων, έχουν συναίσθηση των συνεπειών από ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή απλά ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τα κεκτημένα μιας επίπλαστης πραγματικότητας; Απαντήσεις δεν περιμένουμε γιατί πολύ απλά όσοι καλούνται να τις δώσουν είναι τόσο απορροφημένοι στην προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος έντασης ώστε αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις άθλιες τακτικές τους. Μέχρι στιγμής ελάχιστες είναι οι προτάσεις και ακόμη λιγότερες οι αναφορές στα δεδομένα αδιέξοδα της πόλης που μεγιστοποιήθηκαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη και έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας τα χρόνια των μνημονίων. Οσοι εκ των υποψηφίων επικεντρώνουν τον προεκλογικό σχεδιασμό τους στην πολιτική εξόντωση του αντιπάλου -τις περισσότερες φορές χωρίς επιχειρήματα- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πολίτες διαθέτουν ένα αλάνθαστο κριτήριο που τους προειδοποιεί σχεδόν υποσυνείδητα για τις πραγματικές προθέσεις των υποψηφίων σωτήρων. Ας φροντίσουν λοιπόν να ρίξουν τους τόνους και ας επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ενημέρωση του κόσμου για τις θέσεις και τα προγράμματά τους. Ενα μίνιμουμ πολιτικού πολιτισμού πιστεύουμε ότι το διαθέτουν. Οι κοκορομαχίες μπορεί να τραβούν πρόσκαιρα το ενδιαφέρον αλλά από ένα σημείο και μετά κουράζουν και προκαλούν αποστροφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου