Γιώργος Λαμπράκης:Επιφυλάξεις αλλά και αισιοδοξία για το Π.Ε.Δ.Υ.

γιώργος-λαμπράκηςεπιφυλάξεις-αλλά-κ-270296

Στα θετικά της προσπάθειας είναι το ωράριο λειτουργίας των πολυϊατρείων που πλέον θα δέχονται τον κόσμο επί 12ώρου βάσεως, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Ελάχιστοι περίμεναν πριν ένα μήνα όταν και διαλύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο ΕΟΠΠΥ, ότι θα ετίθεντο σε λειτουργία το νέο σύστημα εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία είχε προσδιορίσει το υπουργείο Υγείας. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής κάθε άλλο παρά για την αξιοπιστία του διαβεβαίωναν και σχεδόν όλοι είχαν την εκτίμηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας θα άρχιζε να λειτουργεί αρκετούς μήνες μετά τη διάλυση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Το τελευταίο διήμερο ολοκληρώθηκαν κάποιες διοικητικές εκκρεμότητες και από την ερχόμενη Δευτέρα τα πολύϊατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. και στο Βόλο θα ανοίξουν για τους πολίτες. Οι διοικητικοί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι που όταν διαλύθηκε ο ΕΟΠΥΥ έχασαν τον ύπνο τους μπροστά στον εφιάλτη της επαγγελματικής αβεβαιότητας, ανέλαβαν από χθες τα καθήκοντα τους ενώ οι 25 τελικά γιατροί που δέχθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να εργαστούν αποκλειστικά στο Π.Ε.Δ.Υ. αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο συγκεκριμένος αριθμός ιατρικού προσωπικού είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα όπου απασχολούνταν 70 περίπου γιατροί. Επιπρόσθετα, λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως αυτές του οφθαλμιάτρου και του νευρολόγου, ενώ σε άλλες ειδικότητες όπως του παιδιάτρου και του κυτταρολόγου υπάρχει μόνον ένας γιατρός για να εξυπηρετήσει τους πολίτες ενός ολόκληρου πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι διαβεβαιώσεις για την άμεση κάλυψη των κενών, πανελλαδικά, ελάχιστους καθησυχάζουν.

Στα θετικά της προσπάθειας είναι το ωράριο λειτουργίας των πολυϊατρείων που πλέον θα δέχονται τον κόσμο επί 12ώρου βάσεως, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς όπου οι γιατροί δέχονταν τους ασφαλισμένους δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το μεσημέρι, πλέον θα υπάρχει οκτάωρη απασχόληση των γιατρών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξυπηρέτηση του κοινού. Βέβαια όση καλή διάθεση και να έχουν οι 25 μόλις γιατροί, θεωρείται αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών που στερούνται επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για οικονομικούς κυρίως λόγους. Η κάλυψη των κενών θέσεων και η ενίσχυση των υφιστάμενων ειδικοτήτων πρέπει να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε κακόγουστη φάρσα ένα πολυδιαφημισμένο σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι για τη δημιουργία του κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα το σύστημα υγείας στη χώρα μας, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να απεργούν για δύο μήνες και τους ασφαλισμένους, κυρίως τους συνταξιούχους, να ζουν έναν απερίγραπτο εφιάλτη. Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε ως η μοναδική εναλλακτική λύση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και να μπει φραγμός στην οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος. Καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η βασική φιλοσοφία του Π.Ε.Δ.Υ. Παραμένει αδιευκρίνιστο το θέμα του εισιτηρίου που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την εξέταση τους στα πολυϊατρεία. Οι αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και έσπευσε άρον άρον να μαζέψει το θέμα. Πάντως η έναρξη λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ. εντός των αρχικών σχεδιασμών και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, αποτελούν θετικά σημάδια. Αν καλυφθούν και τα κενά σε γιατρούς τότε θα πρόκειται για μια ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη σε έναν τομέα που μόνο λαχτάρες έχει επιφυλάξει μέχρι σήμερα για τους πολίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου