Γιώργος Λαμπράκης:Τελευταία τους ελπίδα οι «αντάρτες» του γλυκού νερού

γιώργος-λαμπράκηςτελευταία-τους-ελπ-279203

Εφόσον λοιπόν περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη συγκυβέρνηση, τότε αλλάζουν άρδην μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα

Την πιο σημαντική μάχη στην ιστορία του κλάδου τους δίνουν από χθες οι φαρμακοποιοί και στη Μαγνησία, όπου υπάρχει καθολική συμμετοχή στην απεργία διαρκείας την οποία προκήρυξε ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος. Ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι φαρμακοποιοί και κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε μια μίνιμουμ συμφωνία, έως ότου προκύψουν στην αγορά τα πρώτα συμπεράσματα για τις τιμές πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία και όχι από τα σουπερ μάρκετ, οι εκπρόσωποι του κλάδου διαπίστωσαν ότι την Κυριακή έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο το όποιο θέτει σε άμεσο κίνδυνο το λεγόμενο φαρμακείο της γειτονιάς. Εκεί δηλαδή όπου ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο άνεργος και ο χαμηλόμισθος έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη σχέση με το φαρμακοποιό. Το σύστημα αυτό δεν αρέσει στην τρόικα και θέλει να εφαρμόσει πρακτικές που εξυπηρετούν ολιγοπώλια και πολυεθνικές, ενώ η αντίστοιχη προσπάθεια εφαρμογής τους σε χώρες όπως η Ρουμανία οδήγησε σε τεράστια αδιέξοδα, κυρίως τους πολίτες. Εφόσον λοιπόν περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη συγκυβέρνηση, τότε αλλάζουν άρδην μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας τους και βεβαίως το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και από σουπερ μάρκετ, προς μεγάλη ικανοποίηση των πολυεθνικών. Χωρίς να διασφαλίζεται το συμφέρον του καταναλωτή, ως προς τη μείωση των τιμών στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αλλά πρωτίστως σε ότι έχει σχέση με την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων από μη εξειδικευμένα άτομα, προχωρά η υλοποίηση ενός σχεδιασμού με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Σε ότι αφορά στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος μέσα από τη δυνατότητα λειτουργίας δεκάδων φαρμακείων ακόμη και από έναν μεμονωμένο ιδιώτη, το ορατό ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ολιγοπωλιακού συστήματος που θα ελέγχει πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί.

Εκτός όμως από τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων σε ασφαλισμένους και μη, πρέπει να εξετάσουμε το περιβάλλον που πάει να δημιουργηθεί για τους νέους επιστήμονες του κλάδου που ετοιμάζονται γεμάτοι όνειρα να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα για τη λειτουργία των φαρμακείων πολύ σύντομα δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Ο κλάδος έχει στο πλευρό του την κοινωνία παρά το γεγονός ότι οι άμεσα θιγόμενοι από τις κινητοποιήσεις είναι οι πολίτες. Προφανώς έχουν αντιληφθεί ότι μεσοπρόθεσμα οι συνέπειες για τους ίδιους θα είναι οδυνηρές. Εξάλλου, ποιός πιστεύει ότι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει πάρει στο λαιμό της και ολόκληρη γενιά, θα νομοθετήσει υπέρ των συμφερόντων των πολιτών σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός του φαρμάκου; Τα αρπακτικά των φαρμακευτικών εταιριών καραδοκούν και οι πιέσεις που έχουν ασκήσει στα κυβερνητικά ανδρείκελα, δεν αφήνουν περιθώρια για ανατροπές. Η μοναδική ελπίδα των φαρμακοποιών είναι οι ελάχιστοι «αντάρτες» Βουλευτές που δηλώνουν μέχρι στιγμής ανυποχώρητοι και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται δυστυχώς για τα ίδια πρόσωπα που παρά τους ανέξοδους λεονταρισμούς τους, την τελευταία τετραετία, ψήφισαν χωρίς δεύτερη σκέψη μια σειρά από μέτρα τα οποία κατέστρεψαν τις ζωές μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου