Γιώργος Λαμπράκης: Το αεροδρόμιο δείχνει τη δυναμική του

γιώργος-λαμπράκης-το-αεροδρόμιο-δείχ-286207

Η πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στο πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ο παράγοντας τουρισμός διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στο τοπικό ΑΕΠ, με δεδομένη την αποδιοργάνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τα ανυπέρβλητα εμπόδια στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Οι πρώτες αφίξεις αεροσκαφών από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες αναμένονται κάθε χρόνο σαν μάνα εξ ουρανού σε μια περιοχή με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και μια ημιθανή εμπορική αγορά. Η πρώτη πτήση έγινε χθες από τη RYANAIR, μια εταιρία για την οποία υπήρξε πολύς ντόρος το προηγούμενο διάστημα, ιδίως όταν προέκυψε η πρόθεσή της να διακόψει τα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, επειδή δεν της καταβάλλονταν το σύνηθες ετήσιο αντίτιμο για την προβολή των πτήσεών της στη Μαγνησία. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και φτάνει τα 400.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονταν από την περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την αρχική συμφωνία της RYANAIR με την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Οπως είναι γνωστό, η περιφέρεια δεν κατέβαλε φέτος το συγκεκριμένο ποσό και η πρώτη αντίδραση της εταιρίας ήταν αρνητική ως προς τη συνέχιση των δρομολογίων της, από και προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Τελικά εκτιμήθηκε ότι δεν τη συμφέρει να χάσει το μερίδιο που της αναλογεί από τις πτήσεις της στην Κεντρική Ελλάδα και έτσι επέλεξε να διατηρήσει τον προγραμματισμό της και για τη φετινή τουριστική περίοδο. Μάλιστα άνοιξε χθες πρώτη την αυλαία των πτήσεων στο τοπικό αεροδρόμιο, το οποίο είναι από τα ελάχιστα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπου ξεκίνησε τόσο νωρίς η άφιξη ευρωπαίων τουριστών.

Οπως φάνηκε τελικά, η στάση της περιφέρειας ήταν η ενδεδειγμένη καθώς δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εταιρίας για την καταβολή ενός ποσού που βάρυνε αποκλειστικά και μόνο τον προϋπολογισμό της. Κανένας άλλος τοπικός φορέας δεν προσφέρθηκε να συμβάλει στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τη RYANAIR, η οποία ενεργώντας βάσει των συμφερόντων της έθεσε ένα δίλημμα στην τοπική κοινωνία. Μετά και τις αλλεπάλληλες αρνητικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου η περιφερειακή διοίκηση πάγωσε τη διαδικασία. Η εταιρία αναλογιζόμενη τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη διακοπή των πτήσεων της προς μια αγορά με μεγάλη δυναμική, ιδίως μετά την περυσινή έκρηξη του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, έλαβε την πιο συμφέρουσα απόφαση η οποία βέβαια εξυπηρετεί και την περιοχή.

Το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Μαγνησία και την Κεντρική Ελλάδα, που ελάχιστες περιοχές διαθέτουν σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα μέχρι στιγμής οφέλη για την τοπική οικονομία είναι ωστόσο ανάλογα ως προς την αξιοποίηση του αεροδρομίου. Τα δειλά βήματα των προηγούμενων ετών προσέδωσαν περιορισμένη προστιθεμένη αξία σε μια περιοχή η οποία έχει γονατίσει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τη φετινή χρονιά αναμένεται αύξηση σε ποσοστό 10% στις αφίξεις τουριστών μέσω του αεροδρομίου που πέρυσι άγγιξαν τα 85.000 άτομα. Αυτά τα νούμερα προκαλούν μεγάλη αισιοδοξία και γεννούν προσδοκίες για μια τεράστια οικονομική ανάσα την οποία η Μαγνησία έχει απόλυτη ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου