Γιώργος Λαμπράκης: Οι όμηροι των δημοσίων έργων

γιώργος-λαμπράκης-οι-όμηροι-των-δημοσ-290738

Το έργο της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην Αγριά που θα θωρακίσει το περιβάλλον και θα επιλύσει ένα κορυφαίο πρόβλημα αναβαθμίζοντας την περιοχή, κοντεύει να μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου.

Από τις αρχές του χρόνου η παραλιακή οδός θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, με την εργολαβία να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και τους επαγγελματίες να βλέπουν τη θερινή περίοδο να πλησιάζει ενώ οι επιχειρήσεις τους παραμένουν όμηροι των εκσκαπτικών μηχανημάτων. Ηδη ο νομικός τους εκπρόσωπος ετοιμάζεται να αποστείλει στην επιβλέπουσα υπηρεσία, δηλαδή τη ΔΕΥΑΜΒ, εξώδικο με το όποιο θα ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, διαφορετικά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και να στραφούν νομικά εναντίον οποιουδήποτε έχει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Η πίστωση χρόνου που τους ζητήθηκε έτσι ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η εργολαβία για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει ανεξάντλητο χρονικό ορίζοντα. Ιδίως από τη στιγμή που διαπιστώνεται ένα απερίγραπτο αλαλούμ ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίες αδυνατούν προς το παρόν να συνεννοηθούν για το πώς μπορεί να εξελιχθεί απρόσκοπτα το έργο και παράλληλα να σταματήσουν οι βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ ή του φυσικού αερίου. Οσοι παρακολουθούν την εργολαβία από την αρχή έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός ακόμη και ανάμεσα στα συνεργεία της αναδόχου εταιρίες, με αποτέλεσμα οι εργασίες που γίνονται τη μια μέρα από ένα συνεργείο να ακυρώνονται την επομένη από ένα άλλο. Ενα ατέλειωτο ράβε ξήλωνε δηλαδή, που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις και έχει προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο βλάβες στο δίκτυο του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η οργή και η αγανάκτηση της ΕΠΑ είναι δεδομένες ενώ αλλεπάλληλες είναι οι ζημιές και στο δίκτυο της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ΟΣΕ προκύπτουν τα συνήθη εμπόδια σε κάθε έργο που εμπλέκεται με το υφιστάμενο δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ο αρχικός προγραμματισμός προσδιόριζε την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του Μαΐου, στην αρχή δηλαδή της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να δουλέψουν τα καταστήματα του παραλιακού μετώπου και να αποκομίσει τα όποια επικοινωνιακά οφέλη η δημοτική αρχή, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι όπως πάνε σήμερα τα πράγματα κινδυνεύουν να χαθούν και οι δύο στόχοι. Και οι επαγγελματίες να παραμένουν όμηροι της εργολαβίας και η δημοτική αρχή όχι απλά να μην εκμεταλλευτεί προεκλογικά το έργο, αλλά να εισπράξει τη δικαιολογημένη οργή της τοπικής κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος έχει υποστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν τις αρνητικές συνέπειες από μια σειρά αποφάσεων, είτε για τις κατασκευές πάνω και γύρω από τα καταστήματα, είτε λόγω των απαιτήσεων της κτηματικής υπηρεσίας η οποία χαρακτήρισε αυθαίρετες τις επιχειρήσεις τους επειδή θεωρεί ότι βρίσκονται πάνω στη ζώνη του αιγιαλού. Αυτός ο παραλογισμός δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια υπομονής σε ένα δοκιμαζόμενο κλάδο. Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι να μην εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα, καθυστερώντας την ολοκλήρωση των εργασιών για το αποχετευτικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου