Γιώργος Λαμπράκης: Οι προσδοκίες από ένα ξεχασμένο τουριστικό φιλέτο

γιώργος-λαμπράκης-οι-προσδοκίες-από-έ-304050

Με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέμενε για χρόνια ανενεργό, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ο δήμος Βόλου. Η πλαζ των Αλυκών, μετά από 10ετίες διεκδικήσεων ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, όχι μόνο πέρασε στην κατοχή του δήμου αλλά θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπό συνθήκες οι οποίες ανταποκρίνονται στην αναπτυξιακή σημασία της εν λόγω υποδομής.

Μια ακτή κολύμβησης – πραγματικό στολίδι είχε μετατραπεί τα προηγούμενα χρόνια σε εστία μόλυνσης λόγω της εγκατάλειψης της από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και εξαιτίας των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών εμποδίων τα οποία είχε προτάξει η αποκεντρωμένη διοίκηση. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την εκμίσθωσή της σε ιδιώτη απέβη άγονος δύο φορές και στη τρίτη προσπάθεια, που καρποφόρησαν οι διαδικασίες, η επιθυμία του επενδυτή να λειτουργήσει την πλαζ και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να παραδοθεί προς χρήση από το περυσινό καλοκαίρι, προσέκρουσε στο δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο των υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης που χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να εγκρίνουν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Ολα αυτά τα επισημαίνουμε διότι ο δήμος Βόλου διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία που μέχρι πρότινος δεν είχε καταγραφεί στο σύνολο της, ενώ ο μεγάλος στόχος για την αξιοποίηση της έτσι ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη καθώς και έσοδα για τα δημοτικά ταμεία, αναμένεται να συναντήσει και πάλι τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Από τη μια δηλαδή το κράτος συνεχίζει να αφαιρεί πόρους από την αυτοδιοίκηση ζητώντας της να αναλάβει σειρά αρμοδιοτήτων χωρίς όμως την απαιτούμενη οικονομική επάρκεια και από την άλλη δεν προχωρά στην κατάργηση όλων αυτών των αναχρονιστικών νόμων που κρατούν δέσμιους τους δήμους. Οταν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις γίνονται σημαία των κυβερνητικών εξαγγελιών και την ίδια στιγμή απαιτούνται μήνες ώστε να εγκριθεί μια τυπική απόφαση για την ανάθεση σε ιδιώτη της αξιοποίησης ενός τουριστικού ακινήτου μείζονος σημασίας για μια περιοχή που έχει επενδύσει στον τουρισμό, τότε δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η μοίρα αυτού του τόπου. Μόνο αν υπάρξουν έμπρακτες αποδείξεις για την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών προσώπων, τα οποία παίρνουν τις αποφάσεις και καθορίζουν τις τύχες μας, θα προκύψουν τα δεδομένα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία για να αναγεννηθεί.

Στην περίπτωση της δημοτικής πλαζ, οι Βολιώτες περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των εργασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της. Τα εχέγγυα της ιδιωτική εταιρίας που ανέλαβε τις τύχες της για τα επόμενα 12 χρόνια είναι ενθαρρυντικά. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα υπάρξει συνέπεια λόγων και έργων, αν το τελικό αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν καλλιεργήσει στην τοπική κοινωνία και το πιο σημαντικό, αν θα έχουν οι πολίτες στο σύνολο τους την οικονομική δυνατότητα να απολαύουν τις νέες υποδομές. Οπως προκύπτει από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το δήμο Βόλου, μόλις λειτουργήσει η πλαζ θα υπάρχει αντίτιμο για τη είσοδο των λουομένων. Αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα οικονομικά δεδομένα της εποχής καθώς και στις ιδιαιτερότητες μια περιοχής με πραγματικά ποσοστά ανεργίας πάνω από το 30%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου