Γιώργος Λαμπράκης: Ενα εξοντωτικό σύστημα εξετάσεων

γιώργος-λαμπράκης-ενα-εξοντωτικό-σύσ-309417

Την πρώτη τους εμπειρία με το νέο σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν σε λίγες εβδομάδες οι τελειόφοιτοι των λυκείων, οι οποίοι θα κληθούν να εξεταστούν σε ζητήματα τα οποία θα προκύψουν από μια ενιαία τράπεζα θεμάτων. Το εγχείρημα που κόστισε στο υπουργείο Παιδείας πάνω από 1.5 εκατομμύριο ευρώ θα δοκιμαστεί άμεσα ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί και στις προαγωγικές εξετάσεις όλων των τάξεων του λυκείου, στα Γενικά και Επαγγελματικά λύκεια της χώρας. Εκτός από το βαθμό δυσκολίας που αποκτά πλέον η διαδικασία προαγωγής από τη μια τάξη στην άλλη, οι εκπαιδευτικοί – μέλη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τον επίμαχο σχεδιασμό, καθώς θεωρούν ότι από τη μια θα μετατραπούν τα σχολεία σε απέραντα εξεταστικά κέντρα και οι μαθητές σε «παπαγάλους», ενώ από την άλλη εκτιμούν ότι θα προκύψει μείζον ζήτημα με τις θέσεις εργασίας τους στη δημόσια εκπαίδευση. Ο δρόμος για απολύσεις μονίμων καθηγητών άνοιξε από τον περασμένο καλοκαίρι ενώ η διαδικασία της αξιολόγησης τρέχει ήδη και αναμένεται να συμβάλει, έστω και εμμέσως, στην αποπομπή επιπλέον αριθμού εκπαιδευτικών από τα δημόσια σχολεία.

Με το νέο σύστημα εξετάσεων που εφαρμόζεται από φέτος, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει τόσο πολύ ώστε θεωρείται από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι λίγοι μόνο από τους μαθητές θα αντέξουν σε αυτό το μαραθώνιο. Οσοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη σκληρή δοκιμασία των εξετάσεων, ακόμη και σε μαθήματα που δεν θα έχουν διδαχθεί, θα προχωρήσουν και θα εισαχθούν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οσοι λυγίσουν, θα διοχετευτούν στις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προκειμένου, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, να αποτελέσουν το μελλοντικό φθηνό εργατικό δυναμικό. Η ενίσχυση της παραπαιδείας δηλαδή των ιδιωτικών φροντιστηρίων που κοστίζουν ετησίως στη χώρα μας πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια ακόμη παρενέργεια από την εφαρμογή του νέου συστήματος εξετάσεων. Οσο περισσότερο δηλαδή θα πιέζονται οι μαθητές στο σχολείο να καλύψουν με συνοπτικές διαδικασίες τη διδακτέα ύλη, τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες τους για φροντιστηριακά μαθήματα ακόμη και σε τομείς όπου μέχρι πρότινος δεν ήταν απαραίτητο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να το αναδείξουν έτσι ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις πραγματικές διαστάσεις ενός σχεδιασμού που συζητήθηκε και αποφασίστηκε μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή την πλέον αδρανή περίοδο για τη χώρα μας. Μέσα στο κατακαλόκαιρο αποφασίστηκαν αλλαγές που θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων οικογενειών.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλέον έναν επιπρόσθετο λόγο για να ανησυχούν σε ότι αφορά στο εργασιακό τους μέλλον ενώ οι μαθητές και οι οικογένειες τους θα πρέπει είτε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, εξοικονομώντας υπέρογκα ποσά για φροντιστηριακά μαθήματα, διαφορετικά θα αναγκαστούν να επιλέξουν έναν αδιέξοδο δρόμο. Οι σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης που τους περιμένουν, ιδιωτικές και δημόσιες, θα τους προετοιμάσουν ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε μια κοινωνία ανέργων και απλήρωτων εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου